KOMMENTARER

Fullt kaos i Ukraina

Presidenten ber regjeringen gå av, men timer etterpå får regjeringen tillit i parlamentet. Dagen etter forlater landets Femme Fatale regjeringskoalisjonen, og sier at landet råtner på rot. Hvor er vi? Riktig. I Ukraina.

LER: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk tar en slurk vann etter å ha overlevd mistillitsforslaget tirsdag. Hans kolleger kan naturlig nok ikke annet enn le. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/Scanpix
LER: Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk tar en slurk vann etter å ha overlevd mistillitsforslaget tirsdag. Hans kolleger kan naturlig nok ikke annet enn le. Foto: REUTERS/Gleb Garanich/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

SPØRSMÅLENE er mer påtrengende enn svarene etter en uke der den ukrainske presidenten Petro Porosjenko tirsdag ba sin statsminister om å gå av. For bare noen snaue timer etterpå hadde den ukrainske statsministeren Arsenij Jatsenjuk vunnet mistillitsvotumet i nasjonalforsamlingen, radaen.

Hva hadde skjedd? Hadde presidenten overvurdert sin makt og innflytelse? Hadde statsministeren - som ligger under sperregrensa på meningsmålinger - fått en plutselig og helt uventet vind i seilene? Eller var det hele avtalt spill mellom presidenten og statsministeren, altså et spill for galleriet - et falskt spill?

SVARET ER at ganske mange hadde interesse av at regjeringen ikke skulle kastes nå. Under selve avstemningen over mistillitsforslaget kunne parlamentarikere og observatører se at en rekke representanter gikk ut av salen. De var fra forskjellige partier, også fra partier som i prinsippet skulle stemme for presidentens forslag. Men mange gikk uten å stemme.

Det de fleste av dem hadde til felles var at de - til tross for sin partitilknytning - var mer knyttet til sentrale ukrainske oligarker, som landets rikeste mann Rinat Akhmetov, og andre styrtrike menn som Ihor Kolomoiskij og Viktor Pinshuk. De som gikk ut av salen var stort sett kjøpt og betalt av oligarkene som de av økonomiske grunner er sterkere knyttet til enn partiene de representerer. Og oligarkene ville ikke bytte regjering nå. De har allerede sine folk i regjeringsapparatet, og er ikke interessert i noen rystelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer