Skolevalg

- Fundamental svikt av NRK

Valgforsker Bernt Aardal går hardt ut mot «fake news» i NRK-programmet «Folkeopplysningen».

DEBATT: Programleder i «Folkeopplysningen» Andreas Wahl møtte leder av Sosialistisk ungdom Andreas Sjalg Unneland på Dagsnytt 18 onsdag. Der raste debatten rundt manipulasjonen av skolevalget i Lillestrøm. Video: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal er ikke nådig i sin kritikk mot statskanalen, som han mener er helt på ville veier. NRK og programleder Andreas Wahl i «Folkeopplysningen» har bevisst forsøkt å manipulere ungdommer i Lillestrøm.

- Jeg kjenner saken fra mediene, og reagerer sterkt på det som er skjedd. Her har verken NRK eller skolens rektor tenkt seg særlig godt om, sier Aardal til Dagbladet.

Undergraver skolevalgene

I forbindelse med skolevalget på Lillestrøm videregående skole har Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» siden mars hatt som mål å lure ungdommene til å stemme Senterpartiet. Det er brukt falske nyheter, valgomater og brukerprofiler i den hensikt å påvirke utfallet av gårsdagens skolevalg. Det var VG som først omtalte saken.

- Dette er med på å undergrave seriøsiteten ved skolevalg, sier Aardal.

Statsviteren og valgforskeren har fulgt og forsket på skolevalg siden 80-tallet - og har aldri tenkt tanken engang på at noe sånt kunne skje.

- Ripe i lakken for NRK

- Og i hvert fall ikke i regi av NRK. Dette er en sviktende vurdering av NRK, en fundamental svikt, vil jeg si. Dette er lite overveid og jeg mener det påfører NRK en skikkelig ripe i lakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer