DEBATT: Programleder i «Folkeopplysningen» Andreas Wahl møtte leder av Sosialistisk ungdom Andreas Sjalg Unneland på Dagsnytt 18 onsdag. Der raste debatten rundt manipulasjonen av skolevalget i Lillestrøm. Video: NRK Vis mer

Skolevalg

- Fundamental svikt av NRK

Valgforsker Bernt Aardal går hardt ut mot «fake news» i NRK-programmet «Folkeopplysningen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Statsviter og valgforsker Bernt Aardal er ikke nådig i sin kritikk mot statskanalen, som han mener er helt på ville veier. NRK og programleder Andreas Wahl i «Folkeopplysningen» har bevisst forsøkt å manipulere ungdommer i Lillestrøm.

- Jeg kjenner saken fra mediene, og reagerer sterkt på det som er skjedd. Her har verken NRK eller skolens rektor tenkt seg særlig godt om, sier Aardal til Dagbladet.

Undergraver skolevalgene

I forbindelse med skolevalget på Lillestrøm videregående skole har Facebook-siden «Klimastreik Lillestrøm» siden mars hatt som mål å lure ungdommene til å stemme Senterpartiet. Det er brukt falske nyheter, valgomater og brukerprofiler i den hensikt å påvirke utfallet av gårsdagens skolevalg. Det var VG som først omtalte saken.

- Dette er med på å undergrave seriøsiteten ved skolevalg, sier Aardal.

Statsviteren og valgforskeren har fulgt og forsket på skolevalg siden 80-tallet - og har aldri tenkt tanken engang på at noe sånt kunne skje.

- Ripe i lakken for NRK

- Og i hvert fall ikke i regi av NRK. Dette er en sviktende vurdering av NRK, en fundamental svikt, vil jeg si. Dette er lite overveid og jeg mener det påfører NRK en skikkelig ripe i lakken.

Han mener det er skadelig for demokratiforståelsen.

- Slik manipuleringen bidrar til å ødelegge og forringe respekten for skolevalg og demokratiopplæring i samfunnet. Skolevalg er med på å vise hvor valgvinden blåser, og her er NRK i teorien med på å manipulere mer enn bare de elevene som er utsatt for dette.

- Feil arena

<strong>MISFORSTÅTT:</strong> - NRK har misforstått sitt samfunnsoppdrag. Foto: NTB Scanpix
MISFORSTÅTT: - NRK har misforstått sitt samfunnsoppdrag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bernt Aardal mener at problemet med «fake news» og falsk informasjon i samfunnet er viktig å belyse, men at det er helt feil å gjøre det slik NRK har valgt å presentere det.

- Å fylle en skolevalgkamp over lang tid med løgner, er forkastelig, sier han.

Aardal påpeker at dette er feil arena og feil måte å belyse «fake news» på.

- Her har NRK misforstått sitt samfunnsoppdrag. Jeg har allerede diskutert dette med kollega, og han har akkurat de samme reaksjonene som meg, sier Aardal.

- Kommer til å diskutere

Jan Egil Ådland er prosjektredaktør for Folkeopplysningen i NRK. Han har fått forelagt kritikken fra valgforsker Bernt Aardal.

- Jeg forstår at eksperimentet vårt engasjerer og provoserer. Jeg mener at denne saken er viktig, og at den i større grad enn å ødelegge gir unge og andre redskaper til å styrke kritisk tenkning, sier Ådland til Dagbladet.

Han understreker at dette «eksperimentet» ikke er noe NRK har gjort for moro skyld, men for å oppnå økt fokus på demokratiske utfordringer i vår tid.

- Dette er en viktig del av samfunnsoppdraget til NRK, som blant annet er å styrke og beskytte demokratiet. Så kan man åpenbart diskutere måten det blir gjort på. Det viser at folk bryr seg om demokratiet vårt. Men jeg mener at det vi har gjort heller er egnet til å styrke demokratiet og kritisk tekning enn å bryte det ned.

I forbindelse med at saken har nådd nyhetsbildet, mener Ådland at det feilaktig har blitt hevdet at NRK som nyhetshus har publisert falske nyheter.

- Det har vi ikke. NRK som publisist har ikke publisert falske nyheter. Vi har opprettet kontoer med nyhetshus som ikke eksisterer, som har publisert disse nyhetene. Vi har heller ikke spredt falske nyheter i et halvt år. Det er noe som har skjedd de siste to ukene, og veldig målrettet, sier han.

- Dere har sett kritikken fra blant andre kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, statsminister Erna Solberg og nå også valgforsker Bernt Aardal i dag. Men dere tar ikke selvkritikk i denne saken?

- Det jeg kan si er at vi lytter til alle tilbakemeldingene, og tar de på alvor. Vi får ta en diskusjon hos NRK om dette var rett måte å gjøre det på. Dette er en sak vi kommer til å diskutere på huset i lang tid framover. Og så tar vi også gjerne en ny diskusjon når folk har sett det ferdige programmet.

- Ikke noe ulovlig

Jusprofessor Eivind Smith sier at det ikke er noen lovtekst som regulerer dette, og således har verken NRK eller rektor gjort noe ulovlig

- Dette er et skolevalg, og dette her får ingen konsekvenser for styringssystemet eller valget, sier Smith til Dagbladet.

- Enkelt elever er jo over 18 år, har stemmerett og har kanskje allerede forhåndsstemt.

- Det er ikke ulovlig å framsette «fake news». Hver eneste dag kommer politikere med påstander som blir tilbakevist dagen etter. Det blir litt som usannheter framsatt av USA eller Russland.

- Hva med det etiske siden av saken?

- Tja, det kommer vel an på hvordan det er blitt gjort. Jeg kjenner ikke saken mer enn det som står i mediene, men det er ikke sikkert det er verdt å fordømme dette i jakten på å belyse «fake news», sier Smith.

- Positivt stunt

Elevrådsleder David Hettasch (18) opplever NRK-eksperimentet som et positivt stunt.

- Jeg har hatt det moro med det. Det har vært interessant og jeg har lært mye om kildekritikk. Så kan jeg godt forstå at det er andre som kan ha hatt negativ opplevelse. Noen vil kanskje si at dette har påvirket deres stemme i det ordinære valget, uten at jeg har hørt om det så langt, sier Hettasch.

<strong>ELEVRÅDSLEDER:</strong> David Hettasch ved Lillestrøm videregående skole. Foto: Privat
ELEVRÅDSLEDER: David Hettasch ved Lillestrøm videregående skole. Foto: Privat Vis mer

Elevrådet ved Lillestrøm videregående skole har ikke diskutert saken, så Hettasch understreker at han uttaler seg på egne vegne.

- Medieministeren, undervisningsministeren og statsministeren alle har uttalt seg kritisk. Har de voksne misforstått?

- De voksne legger fram gode argumenter. Men elevene skal også få komme ut med sine meninger, for til sist er det oss dette handler om. Også må jeg få legge til at elevrådet er veldig stolte over at elevene har stått såpass imot denne manipuleringen.

- Prøve ut «trollfabrikk»metoder

Det er NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk som har hatt ansvar for de etiske vurderingene som er gjort i forbindelse med valgstuntet til Folkeopplysningen.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Kalbakk, men han møtte onsdag kveld til debatt hos Dagsnytt 18 på NRK P2. Han fortalte at bakgrunnen for eksperimentet var at Folkeopplysningen ønsket å prøve ut noen av de metodene som har vært kjent som «trollfabrikker».

- Vi satte noen forutsetninger: For det første at det ikke måtte være et reelt tellende valg som gir noen reelle maktposisjoner i samfunnet. Og at det måtte være et avgrenset område, sånn at det ikke ble spredt, og da pekte skolevalg seg ut som en mulig ting å diskutere, sier Kalbakk til Dagsnytt 18.

Konklusjonen til Folkeopplysningen var at elevene ikke lot seg manipulere i så stor grad. Men Kalbakk får spørsmål om hvordan han kan vite det, når man har spredt løgner om alle partiene. Og dersom elevene ved Lillestrøm videregående har forhåndsstemt, kan eksperimentet da ha påvirket et reelt valg likevel?

- Det kan ha påvirket et reelt valg for noen. Det er cirka 200 elever ved Lillestrøm videregående som har stemmerett. Hvis alle har forhåndsstemt i like stor grad som befolkningen som helhet, så er det kanskje 35-38 stykker som kan ha gjort det, sier Kalbakk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer