OMSTRIDT: Demonstrasjon til fordel for homofilt ekteskap foran Høyesterett i Washington DC under den årlige «March for Marriage» i fjor sommer. Foto: AFP / NTB Scanpix
OMSTRIDT: Demonstrasjon til fordel for homofilt ekteskap foran Høyesterett i Washington DC under den årlige «March for Marriage» i fjor sommer. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Fundamentalistisk fest

Kristenfundamentalister i Indiana tapte retten til å nekte homofile pizza. Samtidig vant de en viktigere seier da en kvinne ble dømt til 20 år i fengsel for fosterdrap.

Kommentar

NEW YORK (Dagbladet): Selv hevdet guvernøren i den amerikanske delstaten, Mike Pence, at han ikke hadde forventet så store reaksjoner da han nylig signerte en lov som i navnet skulle sikre religionsfrihet. I virkeligheten ville den gitt bedrifter mulighet til å diskriminere for eksempel homofile. Et eksempel på hvordan loven kunne slå ut kom da Crystal O´Connor, som driver restauranten Memories Pizza, sa at hun ikke ville servere pizza dersom den skulle bli spist under homobryllup. Riktignok hadde aldri restauranten fått en slik forespørsel, og lite tyder på at de noensinne vil få det. De nasjonale reaksjonene både mot loven og restauranten ble voldsomme. Både andre delstater, berømtheter, organisasjoner og næringsliv protesterte, og Pence ble presset til visse endringer i loven. Memories Pizza så seg nødt til å stenge dørene.

I skyggen av det nasjonale sirkuset rundt religionsloven, var det en annen lov i samme delstat som virkelig viser hvor galt det kan gå når de mest erkekonservative og religiøse Tea Party-kreftene får vinne fram. I slutten av mars ble nemlig 33-åringen Purvi Patel dømt til 20 års fengsel for å ha avsluttet et svangerskap. Det er den hittil mest dramatiske bruken av en antiabortlov i Indiana, som innebærer at kvinner kan dømmes for fosterdrap. I 2013 møtte hun opp på legevakta med alvorlige blødninger. Først nektet hun for å ha vært gravid. Siden innrømmet hun til legene at hun hadde hatt en spontanabort og at hun hadde kastet det dødfødte fosteret i en søppeldunk. Selv om det er en fullstendig selvmotsigelse, ble hun dømt både for fosterdrap og for ikke å ta vare på et levende nyfødt barn.

Den nye religionsloven avdekket en klar splittelse blant republikanerne. Den går mellom de mest sosialkonservative, som fortsetter å kjempe mot homofiles rettigheter, og de mer moderate, næringslivsorienterte republikanerne. For eksempel sa den tidligere republikanske guvernøren i California og hollywoodterminatoren, Arnold Schwarzenegger, at loven gjorde ham «rasende». Også et nesten samlet næringsliv, deriblant et av verdens største selskaper, Walmart, protesterte høylytt. Til slutt vant de mer moderate kreftene fram. Det var ikke så overraskende i ei tid da stadig flere innser at kampen mot homoekteskap er tapt. Den amerikanske opinionen har snudd, og 37 delstater har åpnet for ekteskap mellom to av samme kjønn.

Verre står det til med kvinners rett til selvbestemt abort. Denne retten er slått fast av USAs høyesterett, men en rekke konservative delstater forsøker å legge stadig større hindringer i veien. Dommen mot Patel er et grufullt eksempel på hvor galt det kan gå når kvinner i en særdeles vanskelig livssituasjon møter et lovverk basert på dogmatisk kristenfundamentalisme. De konservative kreftene har som mål å kontrollere i størst mulig grad hvilke valg gravide kvinner kan ta for egen kropp. Resultatet er at kvinner som virkelig trenger hjelp, ikke oppsøker lege eller andre myndigheter. Dessverre er ikke loven i Indiana enestående. Texas, en av USAs største delstater, vedtok i 2013 en særdeles streng abortlov. Der er antallet abortklinikker redusert fra 41 til sju på to år. Men de moderate, republikanske kreftene, som protesterte kraftig mot religionsloven, er påfallende stille når retten til selvbestemt abort strammes inn.

Liberale i USA hevder gjerne at demografien er på deres side. Raskt voksende minoritetsgrupper og unge er i hovedsak temmelig liberale. Imens føler mange av mest religiøse og sosialkonservative, som i stor grad er eldre, hvite mennesker i distriktene, seg marginalisert og truet i et mer sekularisert og moderne samfunn. De svarer med å kjempe en veldig innbitt kulturkrig. I slaget for å underminere og kriminalisere kvinners rett til selvbestemt abort har de utvilsomt overtaket. Dessuten stiller de solidarisk opp for hverandre. Pizzarestauranten i Indiana ble framstilt som et offer for brutale homoaktivister da den midlertidige stengte dørene. Men konservative krefter var raske med å starte en pengeinnsamling for eierne. Til sammen samlet de inn 842637 dollar (drøyt 6,7 millioner kroner) på kort tid via GoFundMe. Det er langt mer enn eierne kunne ha drømt om å tjene dersom de hadde holdt åpent.

Patel har på sin side anket den hårreisende dommen, men inntil videre er den et kroneksempel på hvordan kristenfundamentalisters framferd rammer brutalt og nådeløst. Den stanken vil sveve over USA lenge etter at stekeosen fra pizzarestauranten i Indiana har lagt seg.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.