Anmeldelse: «Parasitt»

Fungerer på alle plan

Fulltreffer fra Sør-Korea.

BEDRE OG BEDRE: Morsom, spennende, tidvis rå og brutal – og i tillegg er «Parasitt» en film får deg til å tenke. Og som bare blir bedre jo mer en tenker på det. Foto: Arthaus. Video: Barunson E&A Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Kjenner du til begrepet «blåtur»? At man legger ut på en tur uten å vite hva som er målet og hvordan man skal komme seg dit? For meg var å sette meg ned og se på «Parasitt» en beslektet opplevelse. Og hvilken opplevelse!

I mai i fjor vant «Parasitt» den høythengende Gullpalmen i Cannes. Det er jo et kvalitetsstempel, men jeg må innrømme at opp gjennom åra har langt fra alle Gullpalmevinnere fått meg til å gå i taket av begeistring. Snarere har jeg møtt dem med en viss skepsis, som litt for mange ganger har vist seg å være på sin – gjesp – plass. Men altså ikke denne gang.

Lykkelig symbiose

Det dreier seg om en uheldig og ubemidlet familie i en kjellerleilighet i en sørkoreansk storby. Hellet synes å snu når sønnen i huset får tilbud om å være privatlærer til datteren i en steinrik familie. Da det viser seg at sønnen i villaen oppe i åsen også trenger hjelp, vet den nyansatte privatlæreren råd: Han kjenner til en «svært ettertraktet og dyktig pedagog». Slik blir søsteren hans også ansatt, og ganske snart har hele den fattige familien hevet sin levestandard betraktelig og lever i en slags lykkelig symbiose med kaksene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer