Funk og soul fra gylne tider

Glem tv-annonserte greatest hits-plater fra fordums listetoppere.

Markedet bugner også over av samlinger med obskur musikk som atskillig mer velfortjent blir trukket ut av glemte lydbåndarkiver og mørke skap.

Godbiter på CD

«Natural High»
(Warner)
Sjeldne varer fra perioden 1968-1974

«Funk Drops»
(Warner)
Jakten på kuriositeter fortsetter, fra 1975-1982.

«Total Funk»
(Universal)
Bassen dunker og groovet går over fire cd-er.

«Pulp Fusion I-VI»
(Harmless/ VME)
Blaxploitation-musikk uten film fra tidlig 70-tall.

«Brown Sugar»
(Harmless/ VME)
Samling nummer tre med latinsk-amerikansk snadder fra 1967- 1975

«Harmless sampler»
(Harmless/ VME)
Ti utvalgte eksempler fra et utsøkt retro-selskap.

Unik sjanse

I skyggen av poplistene smeltet musikkretninger sammen og utviklet seg til eksplosiv dansemusikk og groovy jazz, hardkornet funk og smidig soul. Tunge bassganger, eksotiske rytmer, funky orgel-soli og eksplosive blåserkor dannet bakgrunnen for musikkformer i uavlatelig bevegelse.

Cd-markedet gir dagens platekjøpere en unik sjanse til å oppsøke denne fengende musikken, som ellers bare har vært å finne på obskure vinylsingler og sjeldne lp-plater. Og man kan trygt si om slike utgivelser at jo mer sjelden musikken er, jo mer entusiastiske og velorienterte er folkene som står bak. Samtlige av disse samlingene er forsynt med velspekkede hefter, foto, cover-reproduksjoner og alt det andre snadderet retro-fans setter pris på.

Svinger

Her spenner utvalget artister fra velkjente stjerner som James Brown og Wilson Pickett til folk du aldri i verden har hørt om. Fellesnevneren er at låtene svinger. Kroppen kommer i bevegelse straks du setter på musikken.

Funkens historie rulles best opp på «Total Funk», og «Pulp Fusion»-serien legger seg tett opptil musikken fra blaxploitation-filmene på tidlig 70-tall (men er altså ikke filmmusikk), men ellers er det full pakke hele veien.

Og det er først og fremst svart musikk det dreier seg om, både fra gettoen og fra bluesland. Framført med store doser livsglede, rytmisk kreativitet og med et halsbrekkende musikalsk overskudd.