Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Funkis ved fjorden

Ingierstrand Bad er et monument over mellomkrigstidas modernisme.

FØRSTE SOPP: Danseplattingen utenfor restauranten var den første soppkonstruksjonen i norsk arkitektur. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet
FØRSTE SOPP: Danseplattingen utenfor restauranten var den første soppkonstruksjonen i norsk arkitektur. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORSK ARKITEKTUR: -  Ingierstrand Bad er et nydelig møte mellom arkitektur og natur. Det er et nærmest futuristisk anlegg, en skulptur i landskapet som kan brukes av alle, sier Marianne Borge, arkitekt i Woody 35 og medlem av Dagbladets arkitekturjury.  

FJORDENS FROGNERSETER, ble badet ved Bunnefjorden kalt da det ble bygd. Det skulle bli et utfluktssted for hele Oslo og omegn.

- Ingierstrand Bad er en fortelling om det gode liv og den nye fritiden. Det har en optimisme og en letthet som er unik i norsk arkitektur. Dette er en pioner med sterk inspirasjon fra kysten sør i Europa, sier Tommie Wilhelmsen fra Arkitekt Tommie Wilhelmsen og medlem i Dagbladets jury.

Han mener mellomkrigsperioden på mange måter var en gullalder i internasjonal design.

- Det var da modernismen brøt igjennom. Ingierstrand Bad er ett av våre nasjonale høydepunkt fra denne perioden og et monument over tidsånden, sier Wilhelmsen.

F FOR FUNKIS: Stupetårnet på Ingierstrand er formet som en F. For funksjonalisme? Foto: Håkon Eikesdal, Dagbladet
F FOR FUNKIS: Stupetårnet på Ingierstrand er formet som en F. For funksjonalisme? Foto: Håkon Eikesdal, Dagbladet Vis mer

Badeanlegget består av flere adskilte bygninger; restaurant med danseplass, kiosk, kontorbygning, garderober og brygger med stupetårn.

Alt er funkis, tegnet av arkitektene Ole Lind Schistad og Øivind Moestue.  

SENTRALT ligger restaurantbygningen, med plass til 400 gjester innendørs. Den er bygd i hvitpusset betong, holdt oppe av indre bæresøyler og med store glassvinduer vendt mot fjorden.

Den fikk raskt tilnavnet Den Hvite Elefant.

Danseplattingen utenfor er en rund skive støpt i jernbetong, holdt oppe av en sentralt plassert søyle, 12 meter høy.

Plattingen var den aller første soppkonstruksjonen i norsk arkitekturhistorie.

- Denne plattformkonstruksjonen, eller soppen, er et fantastisk visningsgrep der man holder opp og viser den dansende mengden. På samme måte som stupetårnet tegner arkitekturen her elegante og enkle silhuetter i landskapet. Dette kan være et interessant forbilde også i vår tid, når arkitektur ofte betraktes som et element som kan forringe hellig norsk natur og strandsone, sier Tommie Wilhelmsen.  

ARKITEKTENE Ole Lind Schistad og Øivind Moestue var bevisst på at de ville samarbeide med naturen.

I en artikkel i bladet Byggekunst skrev de at de hadde som mål at «den landlige skjønnhet understrekes og arealet ikke overmøbleres».

Ingierstrand Bad ble bygd på oppdrag fra Johanne Ingier, som eide det de første årene.

RESTAURANT, ELEFANT: I Ingierstrand Bads storhetstid hadde restauranten tilnavnet Den Hvite Elefant. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet
RESTAURANT, ELEFANT: I Ingierstrand Bads storhetstid hadde restauranten tilnavnet Den Hvite Elefant. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet Vis mer

I 1936 kjøpte Oslo kommune det og de første årene var det i aktiv bruk.

Men under krigen ble området brukt av tyske soldater, som også satte opp hytter i området.

Restauranten ble stengt, og badegjestene sluttet å komme.

Ingierstrand Bad fikk aldri sin gamle popularitet tilbake, og siden fikk det forfalle.  

INGIERSTRAND BAD er ikke lenger et sted for å se og bli sett. Dagbladets arkitekturjury mener likevel at stedet fortjener å beskues.

- Det er viktig at dette blir bevart, sier Marianne Borge.

Tommie Wilhemsen kaller det et kulturminne og Riksantikvaren mener det er noe av det ypperste i modernistisk arkitektur i Norge fra denne perioden.

- I likhet med Hvalstrand Bad og Ekebergrestauranten er Ingierstrand Bad en perle fra funksjonalismen. Det er synd den har fått forfalle, sier Hanne Bauck, arkitekt i Arkitektgruppen Lille Frøen og medlem av Dagbladets arkitekturjury.

Smått om senn har også de kommunale myndighetene blitt enige om det samme, og over de siste par årene har flere oppussingsprosjekter gradvis blitt satt i gang.

STUPETÅRNET er formet som en F, som for funksjonalisme. Det ble pusset opp i 2010, og har nå også fått et rekkverk det originalt ikke hadde.

HAVUTSIKT: Fra danseplattingen har man utsikt over fjorden. Foto: Eiendoms og Byfornyelsesetaten, Oslo Kommune
HAVUTSIKT: Fra danseplattingen har man utsikt over fjorden. Foto: Eiendoms og Byfornyelsesetaten, Oslo Kommune Vis mer

Restaurantbygningen er også noe utbedret: Betongarmering er skiftet og skadde partier reparert, råteskadde bjelker er skiftet ut, nytt tak er lagt og det elektriske anlegget er delvis oppgradert.

Elvebredden Catering driver nå utleie for selskaper her.

Mer skal gjøres, og 23 millioner kommunale kroner er satt av for arbeid over de neste tre år. I samme periode skal også bryggene rehabiliteres.

Kanskje kan Ingierstrand Bad igjen bli et fjordens Frognerseter.