Funkisvillaer bevares

Oslo er enestående i Norden med sin funkisarkitektur. Nå bevares et helt villastrøk på Blindern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Byantikvaren vil nå sikre en del av Oslos fineste villaarkitektur i funkis. Rundt 15 eiendommer i Apalveien 43- 61 på Blindern skal reguleres til spesialområde for bevaring. De fleste av husene er tegnet av en av våre største funkisarkitekter Arne Korsmo og hans samarbeidspartner Sverre Aasland.

Husene ble tegnet i 1930-åra og utgjør en storartet helhet i Apalveien.

For eierne betyr bevaringen at det i framtida blir strengere rammer for forandringer av husene. Alle endringer på gjøres på områdets premisser. Det er på høy tid. Noen av villaene er allerede blitt påført elementer som er fjernt fra funkisarkitekturen.

Byantikvarens ini-tiativ er prisverdig og nødvendig. Oslo har ikke bestandig vært like omsorgsfull overfor arkitektoniske monumentalverk.

Rev Skansen

I 1970 ble selve signalbygget og landets første funkisbygning, Skansen restaurant på Kontraskjæret i Oslo, revet. Lars Backer var arkitekten, en av de ledende i Norden sin tid. Han tegnet også Ekebergrestauranten som er i sterkt forfall. Horngården i Oslo sentrum er også hans verk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer