URO PÅ AGDER Universitet. Gitar-trio med vakre, suggerende harmonier på plata "Or". Anders Brønstad, Marius Igland og Kristofer Spangen. Foto: John Håvard Nomedal
URO PÅ AGDER Universitet. Gitar-trio med vakre, suggerende harmonier på plata "Or". Anders Brønstad, Marius Igland og Kristofer Spangen. Foto: John Håvard NomedalVis mer

Funklende gitarer i en førjulstid

Wandrups utvalgte: Nye plater med mediterende jazztoner.

GITARFUNKLENDE plate med vakre duetter, utgitt på Losen Records.
GITARFUNKLENDE plate med vakre duetter, utgitt på Losen Records. Vis mer

CD: Det er ikke bare stjerner som funkler i disse dager. Det kan gitartoner også gjøre. Anders Brønstad og Marius Igland spiller duetter på plata «Or», mens Kristofer Spangen supplerer på dobro, en slektning av steelgitaren. Torbjørn Tveit spiller bass og Kristoffer Tokle trommer.

Dette kompaniskapet, kalt Uro, blir det blinkende og lyrisk musikk ut av. En referanse kan være de fabelaktige soloalbumene trollmannen Geir Sundstøl har vartet opp med de siste par åra. Dette er musikk med store, nakne rom, i landskap som synes å ha en gjennomsiktig utstråling. Lik skulpturer av glass. Sigbjørn Nedland har skrevet flotte liner notes om denne gjengen, som springer ut av musikklinja ved Agder Universitet.

FJELLSTØ debut på Losen Records fra den raffinerte Audun Trio.
FJELLSTØ debut på Losen Records fra den raffinerte Audun Trio. Vis mer

Audun Trio består av Audun Barstein Johnsen på piano, Håkon Norby Bjørgo på bass og Magnus Sefaniassen Eide på trommer. Plata «Rondane» innledes med den lounge-sjarmerende «Joy» og etterfølges av pianoner så lette og lyse at de kunne vært snøfnugg som stiger mot himmelen i stedet for å falle.

Umerkelig øker intensiteten, uten at flyten og den melodiøse driven som smyger seg ut av tonene fortaper seg. Midt oppi det hele reiser låta «Rondane» seg mot horisonten, som en ruvende, musikalsk bauta.