Funksjonell tomhet

Coldplay knekker ingen nye koder på sitt fjerde album.

CD: Coldplay bedyret nye takter og utfordringer i forkant av deres nye album. Folk behøver ikke bekymre seg så fryktelig mye for at gutta har gått seg vill i avantgardeskogen, det er fortsatt sedat U2-pastisj med gitarklimpring og sødmefylte vokallinjer som er omriss og innhold på deres fjerde album, «Viva La Vida or Death and All His Friends».

I denne runden er det til og med U2’s husprodusent Brian Eno som har sittet og trukket i spakene.

Samme gamle

Ikke det at man på noe som helst tidspunkt forventet at Coldplay plutselig skulle få en trang til å revitalisere seg selv.

Oppskriften har bevist sin salgbarhet litt for mange ganger til det. Her er det om å gjøre å file bort det som måtte finnes av skarpe kanter, lulle seg inn i en tåke av lett omsettelig melankoli, bade lydbildet i et vell av romtempererte klanger og la det stå til.

Det føles nesten som å kjøre moped med støttehjul langs en rett landevei. Sjansene for å gå på trynet er små, overraskelsene minimale og man kommer seg garantert helskinnet i mål.

Dødstematikk
Og slik plundrer de avgårde. Åpningslåta «Life in Technicolor» risler i løvet til «Joshua Tree», singelen «Violet Hill» tråkker pent på den samme stien som har gjort gjengen til mangemillionerer, mens «42» oppsumerer mye av dødstematikken som omslutter albumet, les: «those who are dead are not really dead, they live on in my head» (kremt, javel?).

Strømlinjeformet 

Funksjonell tomhet

«Viva La Vida or Death and All His Friends» er naturligvis sømmelig skrudd sammen, tiltalende i fremtoningen og funksjonell i kraft av at den verken er ekskluderende i all sin strømlinjeformede døsighet, eller skral nok til at folk gidder å la seg provosere.

Pen og pyntelig innpakning og akkurat passe lite innhold til at det rokker i noen av endene.

Kall dem gjerne pysete, men Chris Martin trenger neppe frykte for bankkontoen med det aller første. Deres stiliserte tomhetsrock vil nok fortsatt generere tilstrekkelig med kroner til at han kan reise jorden rundt i privatjett og snakke om miljøvern og verdensfred i enda et par år til.

Coldplay synger om død og fordervelse på sitt fjerde album. Foto: Scanpix
Coldplay synger om død og fordervelse på sitt fjerde album. Foto: Scanpix Vis mer