Funksjonshemmet for en dag

For vår egen velvære og hensynet til andre bør vi simulere funksjonsnedsettelser.

FUNKSJONSHEMMET: Knut Arild Hareide tester briller som gir ham samme syn som Stine Jåthun, i bakgrunnen, som bruker førerhund. Til høyre Sverre Fuglerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FUNKSJONSHEMMET: Knut Arild Hareide tester briller som gir ham samme syn som Stine Jåthun, i bakgrunnen, som bruker førerhund. Til høyre Sverre Fuglerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sist uke skrev Helle Skjervold i Aftenposten om en drakt som lar brukeren oppleve hvordan det er ha kroppen til en 80-åring. «Alderssimuleringsdrakten» brukes i utdanningen i London. Målet er å styrke evnen pleierne i helse- og omsorgssektoren har til å sette seg inn i situasjonen til de eldre.

Et strålende tiltak. En slik opplevelse bør imidlertid ikke forbeholdes de som skal jobbe i omsorgssektoren. Vi bør alle prøve å ha nedsatt funksjonsevne for en dag.

Det er menneskets lodd i livet at vi tar for gitt det som fungerer og forstår andre i lys av våre egne erfaringer. Vi gleder oss ikke over vår gode helse før vi står i fare for å miste den. Vi forstår ikke andres vanskeligheter før vi opplever dem selv.

Denne svakheten i menneskets psykologi forhindrer oss både fra å gjøre nok for andre som er mindre heldige enn oss selv og fra å leve et så lykkelig liv som vi kunne.

De greske stoikerne hadde en livsfilosofi vi vil gjøre klokt i å lære av. Aksepter de tingene du ikke kan gjøre noe med, og jobb for å endre de ting som kan bli bedre.

Men ikke la det bli med det. Du bør til enhver tid tenke på alt det gale som kunne skjedd, men som ikke skjedde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.