FUNKSJONSHEMMET: Knut Arild Hareide tester briller som gir ham samme syn som Stine Jåthun, i bakgrunnen, som bruker førerhund. Til høyre Sverre Fuglerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FUNKSJONSHEMMET: Knut Arild Hareide tester briller som gir ham samme syn som Stine Jåthun, i bakgrunnen, som bruker førerhund. Til høyre Sverre Fuglerud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Funksjonshemmet for en dag

For vår egen velvære og hensynet til andre bør vi simulere funksjonsnedsettelser.

Meninger

Sist uke skrev Helle Skjervold i Aftenposten om en drakt som lar brukeren oppleve hvordan det er ha kroppen til en 80-åring. «Alderssimuleringsdrakten» brukes i utdanningen i London. Målet er å styrke evnen pleierne i helse- og omsorgssektoren har til å sette seg inn i situasjonen til de eldre.

Et strålende tiltak. En slik opplevelse bør imidlertid ikke forbeholdes de som skal jobbe i omsorgssektoren. Vi bør alle prøve å ha nedsatt funksjonsevne for en dag.

Det er menneskets lodd i livet at vi tar for gitt det som fungerer og forstår andre i lys av våre egne erfaringer. Vi gleder oss ikke over vår gode helse før vi står i fare for å miste den. Vi forstår ikke andres vanskeligheter før vi opplever dem selv.

Denne svakheten i menneskets psykologi forhindrer oss både fra å gjøre nok for andre som er mindre heldige enn oss selv og fra å leve et så lykkelig liv som vi kunne.

De greske stoikerne hadde en livsfilosofi vi vil gjøre klokt i å lære av. Aksepter de tingene du ikke kan gjøre noe med, og jobb for å endre de ting som kan bli bedre.

Men ikke la det bli med det. Du bør til enhver tid tenke på alt det gale som kunne skjedd, men som ikke skjedde.

I dag kom du deg til jobb, uten å bli påkjørt. Tenk så fantastisk at du har en jobb, at du kom deg til jobb uskadd og at du faktisk kan komme deg til jobb i det hele tatt. Og når du tenker deg om, hvor fantastisk er det ikke at akkurat du fikk muligheten til å leve på denne jord, i denne del av verden, i den beste tida i menneskets historie?

Dette er en livsfilosofi til å bli lykkelig av, men den er ikke alltid så lett å gjennomføre. Det er her «funksjonshemmet for en dag» kommer inn.

Hva om vi f.eks. to ganger i året simulerte det å være gammel, lam, blind, døv ol.?

Det vil gjøre at vi verdsetter det fantastiske i å ha en fungerende kropp. Samtidig vil det styrke forståelsen vår av hvor vanskelig det kan være å leve med funksjonshemninger, noe som i i ettertid vil spore engasjement og støtte for tiltak som universell utforming og tilrettelagt undervisning og arbeid.

I neste omgang kan det tas lenger ved å ikle seg niqab, hijab eller kippa. Majoriteten har trolig godt av å teste en dag som minoritet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.