Funky, glitrende og best i Europa

I dag har Stortinget en høring om hvem som skal bygge IT-senteret på Fornebu. Vi er seint ute. Stockholm er allerede utropt til Europas Internett-hovedstad.

STOCKHOLM (Dagbladet): Alle snakker i mobiltelefoner. Det er køer utenfor restaurantene. En ny generasjon har satt fart på Sverige. Stockholm er funky, glitrende, det nye senteret for Internett-industrien i Europa.

De unge entreprenørene har gjennomført en ny, svensk revolusjon i stillhet foran dataskjermene sine. Selv amerikanerne er imponert og overrasket.

Det amerikanske magasinet Newsweek utnevner den svenske hovedstaden til Europas nye Internett-hovedstad.

Stockholm skinner av Internett-feber. Byen er preget av oppfinnsomhet og pågangsmot, en ny, sydende energi, som allerede har smittet over på andre områder, som kunst, musikk og design, heter det i Newsweek.

- VI ER BLITT et ekstremt dynamisk og kreativt land, sier handelsminister Leif Pagrotsky. Han siteres i britiske Financial Times. Også denne avisa er imponert og overrasket. Sverige, med sine høye skatter, har tradisjonelt ikke vært et eldorado for entreprenører, understreker avisa.

Men det har skjedd, og i løpet av bare noen få år. Selskaper som Framfab, Icon Medialab, Cell Networks, Information Highway og Spray er allerede blant Europas største i sitt slag.

Spray er etablert i Norge. Og i Frankrike, Tyskland, Italia og, for noen dager siden, også i Tsjekkia.

- Spray ble etablert av Jonas Svenson og Johan Ihrfelt i 1995. Vi begynte som et konsulentfirma og hjalp bedrifter med å etablere seg på Internett, sier informasjonsdirektøren i selskapet, Johan Sandström, til Dagbladet.

I dag er Spray en mediebedrift. Det har en såkalt Internett-portal, som gir adgang til alle slags tilbud på Internett. Det har flere magasiner og et reisebyrå. Konsulentdelen er nå slått sammen med et amerikansk firma.

Spray er, om det går på børsen i Sverige, verdt fire milliarder dollar, skriver Newsweek.

JOHAN SANDSTRVM (26) har verken slips eller jakke på jobben Han liker ikke titler. Men han må ha en, siden firmaet har vokst så veldig. I Spray jobber det mest unge menn. Bedriften er ung, funky og fargerik, uformell og kul. I Europa har Spray om lag 350 ansatte.

- Vi prøver å unngå titler og hierarki, vi legger vekt på det individuelle i stedet, sier Sandström.

- Er dere fagorganiserte?

- Nei. Penger er ikke det viktigste. Vi liker å jobbe et sted hvor det skjer noe. Men alle ansatte har anledning til å kjøpe aksjer. Vi snakker ikke så mye om lønn, sier Sandström.

Sprays mål er å bli ledende på sitt felt i Europa. Det støttes av god, gammel svensk kapital. Investor AB, hvor styreformannen heter Marcus Wallenberg, har investert i Spray.

- Internett-industrien er meget interessant for Investor AB, sier Wallenberg i en pressemelding og antyder at han er villig til å skyte inn en halv milliard svenske kroner i Spray.

For bare ti år siden hadde Sverige, som nasjon, store økonomiske problemer. I dag er det sterk vekst i økonomien, nesten ingen inflasjon og arbeidsløsheten er under gjennomsnittet for EU. Hvordan har Sverige fått det til?

Noen har tapt. Trolig de som var mest avhengig av velferdsstaten. Og de som satset på fellesskapet, felles løsninger og solidaritet.

- PÅ ET PAR TIÅR har vi forandret oss fra et land med sterk kollektiv følelse til et land der hver og en av oss er seg selv nok, skriver Peter Kadhammar i Expressen.

For i dag er svenskene på topp når det gjelder adgang til Internett, antall mobiltelefoner, og ikke minst: Ingen andre land har så mange aksjesparere som Sverige. Gunnar Ek i den svenske aksjesparerforeningen sier det slik:

- Grunnen til at vi har så få streiker i Sverige i forhold til andre land, er nettopp at så mange av oss eier aksjer. Det er også grunnen til at interessen for fagorganisasjonene går ned.

KULTUR: Internettkafeen har intatt Kulturhuset på Sergels Torg og har blitt et populært samlingssted.