DEBATT

Debatt: Ny planet

Funn av planet kan redde menneskets framtid

Kan være den største vitenskapelige oppdagelsen i vår tid.

Den nye planeten: Utsikten fra den nyoppdagede planeten Proxima b slik en kunstner ser den for seg. Til høyre for dvergstjernen ser vi også Alfa Centauri A og B, de to andre stjernene i trippelstjernesystemet Alfa Centauri, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjon: M. Kornmesser / ESO / AFP / NTB scanpix
Den nye planeten: Utsikten fra den nyoppdagede planeten Proxima b slik en kunstner ser den for seg. Til høyre for dvergstjernen ser vi også Alfa Centauri A og B, de to andre stjernene i trippelstjernesystemet Alfa Centauri, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjon: M. Kornmesser / ESO / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

NB: I dagens papiravis står det i overskriften på denne kronikken at «vi må bli intergalaktiske». Det var en feil fra Dagbladets side. Det er «interstellare» kronikkforfatterne mener vi må bli.

Siden 1995 er mer enn 3600 planeter oppdaget utenfor solsystemet. Forskere har lenge forsøkt å finne planeter som ligner vår egen, men de fleste planeter som blir oppdaget er enten enorme gasskjemper eller planeter som befinner seg utenfor beboelig sone slik at de enten er for varme eller for kalde til at livsformer kan eksistere.

Hittil er 44 steinplaneter bekreftet i denne sonen, og den mest sensasjonelle oppdagelsen ble offentliggjort for noen uker siden da det internasjonale Pale Red Dot-prosjektet kunngjorde funnet av den mest jordlignende planeten hittil – planeten Proxima b som går i bane rundt vår aller nærmeste nabostjerne Proxima Centauri.

Vi deltar på internasjonale stjerneskipskonferanser der fremtidens reiser til andre solsystem nå planlegges, og mange forskere påpeker at kun sivilisasjoner som er i stand til å bli interstellare, det vil si reise ut av sitt eget solsystem, vil overleve på lang sikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer