Furet, værbitt 2

Det kommer et brøl fra byens indre. Det er ei der som reiser seg opp og glefser mot verden. Skriker, jager. Sint, sint. Spyr ut høstens galle og sørger for at kjempemessige bygninger skjelver i sine fundamenter.

Likevel kommer folk langveisfra og i store flokker for å skue henne. Oslo-borgere som i beste fall har et bilde av Akerselva som ei romantisk, gammel vise, har denne uka måttet framkalle et nytt. 45000 liter i sekundet er noen skvetter fra rekorden 56000 liter fra 1964. Likevel duger statistikk lite i møte med Akerselva nå til dags. Hele dagen og kvelden står tett med folk ved Mølleparken der fosseløpet når sitt ypperste. Et fantastisk skue som må være energipolitikerens våte drøm.

  • Synet bør ikke overraske noen. Akerselvas opprinnelige navn Frysja kommer av ordet «fruse» , som betyr skumme, sprute. Men etter at fabrikkene og industrien ikke lenger hadde teknisk bruk for elva, falt den gradvis tilbake i Oslo-folks bevissthet. Vanligvis er den et flytende element som borgerne rusler langs på en hyggelig søndagstur.

Med sin nyvunnede kraft med stryk, skum og sprøyt er hun ved et trylleslag blitt en ledende attraksjon.

Publikum står fjetret langs elvekanten og får et blikk inn i en verden som vanligvis er forbeholdt andre steder enn en storby. Hva er det de ser etter? Hva er det de ser på? Joseph Conrad er kanskje i nærheten av svaret i sin uværssymfoni av en roman, «Taifun»: «Dette er en stor storms splittende makt; den bringer en bort fra de andre. Et jordskjelv, et ras, et snøskred, rammer et menneske likesom tilfeldig - uten lidenskap. En rasende storm angriper ham som en personlig fiende, griper om lemmene, velter seg inn over sinnet, prøver å slite selve sjelen ut av ham.»

  • De revnede sjeler som i roligere tider holder til langs elvekanten er ikke å se. De har kanskje sett verre stormer. Barnefamilier, kjærester, venneflokker og mann med hund er i flertall. Hoderystende mens huseiere langs bredden fortviler over vannmengden som fortsatt er økende. Snart er restauranten Månefisken tilbake i sitt rette element, og folk får enda mer å prate om. Sandvoller og forsterkninger er lagt ut tre steder langs elva, men fortsetter uværet kommer Vann- og avløpsetaten snart til det kritiske punkt hvor de ikke lenger har kontroll over situasjonen. Fra da av vil det bare bli skrevet rockelåter om Akerselva.