Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Furuen fryser på Høstutstillingen

En fryseboks med fersk furuduft og et bilde av Harriet Backer er blant kunstverkene på årets Høstutstilling som åpner i Oslo lørdag. (Statsminister-vikar Anne Enger Lahnstein er også med).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken malerier, grafikk, tegninger, tekstiler eller skulpturer er overrepresentert blant kunstverkene som har sluppet gjennom nåløyet og havnet på Statens 111. Kunstutstilling. Høstutstillingen anno 1998 domineres av kunstnere som uttrykker seg via videoer, performance, installasjoner og fotografier.

Opplev kunsten

- Dette er seks forskjellige utstillinger servert i en helhet, sa årets juryleder, tekstilkunstneren Kristin Lindberg på pressens smugtitting i dag.

Årets utstilling er satt sammen av 181 arbeider laget av 152 kunstnere. Harriet Backers «Kortspillerne» henger på utstillingen som det gjorde på Høstutstillingen for 100 år siden, og maleren Jo Stang minnes med sitt bilde «Vinterlek».

Sagmugg

Monica Ehly Løvalds fryseboks med frosne kvister utsondrer en duft av furu og sagmugg. Kvistene er laget av en blanding av sagmugg og vann, frosset i former. De blir plassert i den åpne fryseboksen som etter hvert blir slått av. Frysevarene smelter, verket forandrer seg, og lukten blir sterkere og sterkere.

- Jeg lager objekter i former og setter dem sammen med ting som brukes til oppbevaring, som for eksempel en fryseboks eller plastposer, forteller Monica Ehly Løvald.

Lahnsetin er med

Statsminister-vikar Anne Enger Lahnstein er med på Anneke von der Fehr og Anne-Britt Rages video «Rien ne vas plus» eller «Intet går mer». Tittelen henviser til det croupieen i et kasino roper når det ikke er lov til å satse mer penger ved hans bord, opplyser kunstnerne, som sammen representerer Kunst Catering Ans.

Lahnsteins opptreden består av at hun kommer til syne, snurrende rundt i sin kontorstol. En stemme sier Rien ne vas plus mens en rullettkule begynner å snurre.

Performance

For femte gang er Liv Reidun Brakstad med på Høstutstillingen med en performance. Denne gang med «Colored objects»: Fire stoler i farger som blir vasket med såpevann fra en plastbøtte.

- Kanskje er dette kunst for noen, kanskje ikke, sier hun selv.

- Det er opp til hver enkelt hva en tenker på når en ser dette.

SMELTENDE: Monica Ehly Løvald tar et godt grep om sin fryseboks med kvister som dufter av furu.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!