Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Furuholmen døden nær av a-ha-bråk

I 1999 ble Magne Furuholmen lagt akutt inn på sykehus. Han besvimte i bil, og måtte behandles med elektrosjokk etter hjertetrøbbel. Magne forklarer sammenbruddet med de dype og tunge konfliktene i a-ha.

Det er i Jan Omdahls a-ha-biografi «The Swing of Things» den sterke historien blir fortalt. Boka utgis på Press Forlag, hvor Morten Harkets bror Håkon Harket er forlagssjef. Boka kommer i salg i morgen, men Dagbladet kunne kjøpe den 400 siders lange biografien i bokhandelen allerede i går.

Dype konflikter

Den direkte foranledningen til Magne Furuholmens sammenbrudd skal ha vært de dype konfliktene i a-ha, især det tunge oppbruddet mellom Magne og barndomsvennen Paul Waaktaar Savoy. Inntil da hadde det vært Paul og Morten Harket som hadde vært de skarpe frontene i a-ha.

For Magne Furuholmen endte konflikten med Paul, klimaet i bandet, og «en usunn livsstil med mye alkohol og dårlig kosthold», i et fysisk sammenbrudd høsten 1999. I boka beskriver Omdahl dramaet slik:

«Han fikk galopperende hjerteflimmer, besvimte to ganger i bil og holdt på å kjøre av veien begge gangene. Historien kunne ha sluttet der. I stedet bar det inn på sykehus, der han ble behandlet med betablokker og elektrosjokk. Siden det har han vært avhengig av medisinering, og følger en streng diett.»

Magne Furuholmen er svært åpenhjertig om sammenbruddet i boka:

«Ja, det endte på sykehus for min del. Det skyldtes bandet, det skyldtes kompliserte psykologiske relasjoner oss imellom og et altfor sterkt ønske fra min side om å bidra til å få ting til å gå i stedet for å tørre å la ting skjære seg.»

Morten Harket forteller i boka at han gikk og ventet på at det skulle eksplodere mellom Paul og Magne:

«Ikke bare ventet. Jeg forsøkte å stimulere til at Magne skulle reise kjerringa mot Pauls måte å være på,» forteller han i boka, og utdyper: «Det er viktig å forstå dette riktig: På den ene siden var det snakk om rene overgrep mot Magne, sett fra en moralsk og økonomisk side. Men sett fra en kunstnerisk side gjelder det andre lover. Da handler det om at begge må gå ut og ta den samme friheten. Paul gjorde det, og hadde ingen problemer med å gjøre det. Og der ligger mye av hans styrke.»

Magne Furuholmen presiserer sterkt i boka at han ikke klandrer Paul for smellen han gikk på:

«Paul ringte og var ekstremt bekymra. Han ville legge om alt, bytte om rutiner og få til en modell som ville passe bedre for meg. Da opplevde jeg en viktig side ved Paul: han kan være ekstremt omsorgsfull.»

«Skuffer hverandre»

Magne sier også at uten kona Heidi hadde han rakna totalt.

Han legger til: «Paul og jeg har nok skuffa hverandre veldig mye opp gjennom årene. Ingen andre har skuffa meg så mye, og det er nok ingen andre jeg har skuffa så mye (...) Jeg har nok også slitt med at jeg skulle prøve å imponere Paul, men han er ikke en som lar seg imponere.»

På et sted i boka snakker Magne om Paul som en «far».

Paul Waaktaar Savoy sier selv i boka, om de kunstneriske og personlige spenningene i a-ha:

«Det har vært en ekstremt ladet greie.»

Og seinere: «Det har ikke vært de store skandalene. I stedet har det vært mye {lsquo}mindfucking'. En seig, Ibsensk greie.»

Forfatter Omdahl har fulgt a-ha i en årrekke, virkelig nært de to siste åra. Han har hatt flere møter og intervjuer med bandmedlemmene. Og han har dessuten vært med på turneer.

Gjensidig sympati

Foruten å fortelle om tidenes norske popsuksess, forteller Omdahl den oppsiktsvekkende historien under og bak bandet.

«Kan du og Paul finne sammen til den gamle kjemien?» spør han Magne Furuholmen i boka.

«Det kan godt hende. Paul og jeg har en gjensidig sympati. Vi er for slitne til å slåss med hverandre i lengden. Vi har ikke spilt i band sammen siden 12-årsalderen uten å utvikle en ganske sammenfallende sympati for hverandres behov og uttrykk. Vi har holdt sammen så lenge, vært gjennom så mye.»

På et sted i boka legger Paul Waaktaar Savoy seg delvis flat:

«Jeg var verdensmester de ti første årene og tar på meg all skyld for det.»

Det finnes flere sterke beskrivelser av et band i halvt oppløsning i boka.

At det i det hele ble et a-ha-comeback i 1999, var et resultat av tunge forhandlinger mellom bandmedlemmene og deres representanter.

ELEKTROSJOKK: Magne Furuholmen måtte behandles for hjerteflimmer høsten 1999, en tid som ifølge a-ha-biograf Jan Omdahl var preget av «en usunn livsstil med mye alkohol og dårlig kosthold». Bildet er tatt under videoinnspillingen av Magnes solosingle «Past Perfect Future Tense» i august i år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media