Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Furuholmen går i tog for å redde Lambda

- Vår viktigste kunstner.

VIL REDDE LAMBDA: Magne Furuholmen går i fakkeltog neste uke for å redde Lambda som nytt Munch-museum.
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
VIL REDDE LAMBDA: Magne Furuholmen går i fakkeltog neste uke for å redde Lambda som nytt Munch-museum. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det er på tide med et sentralt beliggende museum som har gode nok rammebetingelser til å hedre vår viktigste kunstner gjennom tidene på en verdig måte, sier Magne Furuholmen, som er en av arrangørene av fakkeltoget på tirsdag.

Over 100 millioner kroner ble brukt på arkitektkonkurranser og utredning av nytt Munch-museum.

- Å avgjøre Munchs skjebne er et nasjonalt anliggende, ikke noe lokalpolitikere burde få bestemme, sier arkitektfirmaet Snøhettas Kjetil Trædal Thorsen, som ønsker Lambdas bygg velkommen som nabo til Operaen.

Det spanske arkitektfirmaet Herreros Arquitectos vant med museumsbygget Lambda i Bjørvika. Før jul i fjor ble Lambda-prosjektet stanset av Oslo-politikerne.

14. desember 2011 gikk Oslo bystyre inn for nei til Lambda, og bestilte utredning for alternativene Tullinløkka og Tøyen. 14. september i år kom rapporten som konkluderer med at ingen av disse alternativene er billigere eller raskere å realisere enn Lambda.

Per i dag er det ikke flertall for noen av alternativene, og kritikken av prosessen har vært massiv.

I september sendte Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen brev til kulturminister Hadia Tajik (Ap), hvor det kreves handling rundt beslutningen om hvor Munch-museet skal ligge.

I brevet til Tajik er Munch-familien tydelige på at de ønsker Lambda.

- Det er alternativet som raskest lar seg realisere. I tillegg ligger det ved siden av Operaen, som vil gi en synergieffekt med tanke på antall besøkende. Museet må ha sentral beliggenhet, og det må realiseres nå, sa Elisabeth Munch-Ellingsen da.

Fakkeltoget tirsdag starter ved Rådhusets sjøside og ender på plassen utenfor Operaen.

NTB/Dagbladet