Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fusk på fortet

I helga spiller TV3 inn årets «Fangene på fortet», men kampen på Fort Boyard er ikke alltid så rettferdig som den ser ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det seerne ikke får vite, er at det ikke bare er opp til deltakerne om de vinner gullskatten. Teknikere styrer i kulissene og kan avgjøre utfallet i flere av konkurransene.

- Vi velger ikke om laget skal vinne eller ikke, men vi har en viss regi som regulerer praktiske ting, sier informasjonssjef Marianne Melfald i TV3 til Dagbladet.no.

En tidligere deltaker sier til den svenske avisa Aftonbladet at tv-programmet er en bløff.

- Teknikerne kunne ofte bestemme om man skulle klare oppgaven eller ikke, sier den anonyme deltakeren.

Styres fra kontrollrommet

En konkurranse går ut på å dra et sverd ut av en stein.

- Sverdet holdes fast av trykkluft som styres av en tekniker. Et knappetrykk avgjør om sverdet løsner eller ikke, sier svensken til Aftonbladet.

Melfald i TV3 har fulgt innspillingen på Fort Boyard i to år.

- I et kontrollrom sitter tv-teamet og styrer alt det tekniske. Cellene blir av og til klargjort med tanke på hvilken deltaker som skal i ilden, sier hun.

- Men det er uvesentlig hva vi har direkte regi på. Fokus i programmet er på hvordan lagene takler utfordringene.

Ekte edderkopper

Programlederne Nils Ole Oftebro (56) og Elisa Røtterud (20) er nå i Frankrike med alle kjendis-deltakerne. I morgen er det prøveinnspilling, og i helga spiller de inn samtlige ni episoder som blir sendt etter jul. TV3-programsjef Jan Arild Slinning sitter i ettermiddag i Frankrike og skriver manus til helgas opptak.

- Noen av cellene må justeres for deltakernes høyde, vekt og styrke. Vi vet ikke hvordan franskmennene løser dette i praksis. Hvis dette er juks, er det i så fall juks i positiv forstand, sier Slinning.

Barnesanger Maj Britt Andersen er en av kjendisene som har vært fange på fortet.

- Ingen hadde mistanke om at noe var fikset. Edderkoppene og skorpionene virket i alle fall veldig ekte da jeg måtte lete etter lapper på dem, sier Maj Britt til Dagbladet.no.

- Fortet var fair

Klassekampen-redaktør Jon Michelet var fortets første norske programleder i 1993.

- Jeg kan ikke skjønne at det skal ha vært fiksing på fortet i min tid. Da ville jeg ikke vært med. Dette var fair - ikke sånne Hollywood-greier. Men nå er det flere år siden jeg har sett programmet - ting kan ha blitt verre. Kanskje er det kjendisene som ønsker avtalt spill, sier Michelet da Dagbladet.no forteller ham om avsløringa i Aftonbladet.

KJENDIS-UTFORDRINGA: I seks år har kjediser og vanlige folk kjempet for å vinne gullskatten på Fort Boyard. Her er blant andre Gøran Sørloth, Arve Juritzen og Kari Jaquesson.
MERKET IKKE FUSK: Maj Britt Andersen måtte grave i edderkopper og skorpioner - og de var ekte nok.