Futuristisk museumssuksess

BILBAO (Dagbladet): Etter et halvt års drift er Bilbaos nye flaggskip, Guggenheim-museet, en formidabel suksess - så vel kunstnerisk som kommersielt. Arkitekt Frank A. Gehrys kjempebygg ble realisert i henhold til både tidsfrist og budsjett, og med en prislapp tilsvarende halvparten av en tenkt norsk Vestbane-opera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Skal dere bygge ny opera i Oslo, sier du? Da gjelder det å være rask i beslutningsprosessen, og ta kritikerne på senga! Nerea Abasolo er informasjonsansvarlig ved Guggenheim-museet i Bilbao, og lykkelig uvitende om norske forhold. Derimot vet hun en del om effektiv og visjonær kulturpolitikk.

For rundt ti år siden befant industri- og gruvebyen Bilbao seg i en dyp økonomisk krise, og de lokale baskiske myndighetene forsto at miljø og infrastruktur trengte omfattende fornyelse. Man bestemte seg for å sette i verk en storstilt handlingsplan, utelukkende finansiert med regionale midler, og med økonomisk ramme på 10 milliarder kroner.

Målet var, og er fremdeles, å gjøre byen til et internasjonalt senter for høyteknologisk utvikling. Innlemmet i dette utformet man så en separat kultur- og miljøplan, der Guggenheim-museet ble det internasjonale flaggskipet. Man valgte med andre ord å la det kunstneriske lede an, for på den måten å fange verdens oppmerksomhet. Noe som har lykkes over all forventning.

Skepsis

- Det var en god del lokal skepsis til å begynne med, forteller Nerea Abasolo. - Men den forstummet ganske snart, fordi man håndterte det hele på en offensiv måte. Det ble utlyst en lukket internasjonal arkitektkonkurranse, med tre innbudte firmaer, og dette gjorde prosessen rask og effektiv. Unngå derfor for all del store, åpne arkitektkonkurranser hvis dere skal ha opera i Oslo!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer