Futuristiske krimnoveller

Dystre framtidsvisjoner fra B&B.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Jon Bing og Tor Åge Bringsværd har hoppet hundre år fram fra George Orwells «1984», og skrevet om Oslo anno 2084, i ei bok med undertittelen «Fire fortellinger om fremtidige forbrytelser».

Det går ikke bra, verken med Oslo eller verden de neste 80 åra, skal vi tro disse to dommedagsprofetene.

Lystig lesning er det i hvert fall ikke, det lystigste er at det er satt opp en lysfontene på St. Olavs plass, innviet av Maud Angelica Behn.

Spådommer

De verste økologiske spådommene slår til utover i dette århundret, i 2084 ligger store deler av Oslo under vann og ozonlaget er så tynt at man ikke bør oppholde seg for lenge utendørs. Oslo er en by i påtvunget omstilling, hvor politiet overvåker innbyggerne, politikerne er korrupte og det meste av kommunen er så privatisert som det lar seg gjøre.

Gjennomgangsfiguren i denne lille boka, Robert Altermann, bor i et gammelt kontorbygg i Gamle Oslo. Herfra driver han sin beskjedne detektivvirksomhet, helst på så diskré vis som mulig.

De fire sakene er vidt forskjellige, og belyser forskjellige sider ved livet i dette framtidsscenarioet. De handler om ulovlige minner, om utdødde dyr, om folket i T-banetunnelene og om det nye fengselet på Statfjord A.

Eksperiment

Handlingsmessig foregår de fire novellene i et slags science-fiction-landskap, en sjanger som ellers ikke akkurat dyrkes av norske forlag. Vi snakker ikke romforskning eller vesener fra fremmede planeter, men science fiction som eksperimentelle sosiologiske eventyr. Når så du sist en klonet ulv i Botanisk hage på Tøyen?

«Oslo 2084» er ikke en uunnværlig bok for framtidsforskere, og den er ikke alltid like boblende full av overraskelser. Men på sitt beste - særlig «Fangene på Statfjord» er bra - er den et eksempel på at bastardsjangrer kan ta deg med på nye opplevelser i uvant terreng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer