- Fy faen, kanskje jeg skal vurdere et annet yrke

Skuespiller Kristoffer Joner er redd for å bli utkonkurrert av unge amatører.

PREMIEREKLAR:  På fredag har storfilmen «Kongen av Bastøy kinopremiere». Der spiller Kristoffer Joner mot uerfarne skuespillere. De var så gode at han burderer å se seg om etter en ny jobb  Foto: Torbjørn Grønning
PREMIEREKLAR: På fredag har storfilmen «Kongen av Bastøy kinopremiere». Der spiller Kristoffer Joner mot uerfarne skuespillere. De var så gode at han burderer å se seg om etter en ny jobb Foto: Torbjørn GrønningVis mer

(Dagbladet): - Det har vært veldig gøy å spille inn denne filmen. Med disse fantastiske killarna! Benjamin har et utrolig nærvær og Trond, som aldri har stått foran kamera før, kommer inn og forstår hva det handler om, sier Stellan Skarsgård (59). 

På fredag har Marius Holst sin film «Kongen av Bastøy» kinopremiere, og den svenske Hollywood-skuespilleren Skarsgård har en av hovedrollene. Han spiller en ondsinnet bestyrer på et skolehjem i Norge anno 1915. Kristoffer Joner har rollen som den pedofil husfaren.

Vurderer å bytte yrke Trond og Benjamin som Skarsgård snakker om, har henholdsvis etternavnene Nilssen og Helstad. De spiller «innsatte» gutter på skolehjemmet, og blir kjørt hardt både fysisk og psykisk for å forstå hva disiplin er.

Skarsgård er ikke i tvil om talentet de besitter.

GUTTA: Benjamin Helstad (f.v.), Kristoffer Joner, regissør Marius Holst, Stellan Skarsgård og Trond Nilssen poserer utenfor Colosseum kino før premieren på filmen Kongen av Bastøy.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
GUTTA: Benjamin Helstad (f.v.), Kristoffer Joner, regissør Marius Holst, Stellan Skarsgård og Trond Nilssen poserer utenfor Colosseum kino før premieren på filmen Kongen av Bastøy. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- To store, norske filmstjerner fødes i denne filmen. Spørsmålet nå er om det blir levert nok roller til dem, sier Skarsgård.

Medskuespiller Joner er enig. Han er redd han nå må se seg om etter en annen jobb.

- Jeg og Herr Skarsgård sto og så på de «kidsa» og tenkte «fy faen, kanskje vi skal vurdere et annet yrke». De kom inn med sin autentisitet. De «kidsa» så bare helt fantastiske ut, sier Joner.

HER REGIEN: Marius Holst. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
HER REGIEN: Marius Holst. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Men du skal fortsette som skuespiller litt til?
 
- He-he. Ja, jeg skal prøve litte grann til, svarer Joner.

Har selv vært på institusjon Helstad spiller den 17 år gamle opprøreren Erling, som blir sendt til Bastøy guttehjem etter å ha begått et drap. Der møter han Olav, som har vært på hjemmet i seks år. Guttene innleder et komplekst vennskap, og de blir gang på gang satt på prøve av sine bestyrere.

Helstad er ikke helt uten erfaring. Han har spilt i blant annet «Engelen», «Jakten på nyresteinen» og går nå andre året på Statens teaterhøyskole.

Nilssen derimot, kom rett inn uten å ha spilt en eneste rolle før. Han ble nærmest tvunget av sin far til å stille på audition etter å ha sett en annonse i lokalavisa Glåmdalen.

FRA HOLLYWOOD TIL BASTØY: Stellen Skarsgård spiller bestyreren av Bastøy guttehjem. Han er mektig imponert over sine unge motspillere, og mener to, norske filmstjerner er født. Foto: Torbjørn Grønning.
FRA HOLLYWOOD TIL BASTØY: Stellen Skarsgård spiller bestyreren av Bastøy guttehjem. Han er mektig imponert over sine unge motspillere, og mener to, norske filmstjerner er født. Foto: Torbjørn Grønning. Vis mer

Han har selv vært et såkalt problembarn og bodd på institusjon i Sverige.

- Jeg har selv erfaring fra å «sitte bak murene», og tok med meg det inn i rollen. Jeg hadde samme innstilling da jeg kom dit, som karakteren Erling har i filmen - å komme meg derfra så raskt som mulig, sier Nilssen til Dagbladet.

- Shit, her var det noe Bastøy guttehjem eksisterte fra 1900 til 1953, og filmen er bygget på virkelige hendelser. «Kongen av Bastøy» er spilt inn i Estland, og rundt 80 av statistene er estiske gutter. Fra Norge var ni unge skuespillere med, og for å komme fram til de, var over tusen personer på audition hos regissør Holst.

- Fra første gang jeg så Trond, tenkte jeg «shit, der var det ett eller annet». Han hadde noe spesielt og interessen min var der fra første stund.

- Det er veldig interessant å jobbe med blandingen av profesjonelle og amatører. Det var litt kaos til tider, med så mange som ikke visste hvor de skulle stå og når det var lunsj. Jeg tror Stellan måtte skjerpe seg litt for å skjule sitt verktøy, sier Holst. 

• Se filmtraileren her.