Fy fela - for et jubelår!

- Dager da jeg klarer å la være å ta i fiolinen? Jo da, nå i juleferien for eksempel, sier en blid Marianne Thorsen, som likevel har tatt med seg den 250 år gamle Guadagninien fra London til hjembyen Trondheim. Det er så rart med det...

2000 har vært et godt karriereår for Marianne Thorsen. I sommer takket hun ja til et smigrende tilbud om førstefiolinistplassen i The London Nash Ensemble, en av Englands ledende kammermusikkinstitusjoner. Så ble Leopold String Trio, der hun har vært med siden starten i 1992, plukket ut til European Concert Hall Organizations prestisjefylte «Rising Stars»-program, og nylig kom hennes andre cd i eget navn, til strålende kritikermottakelse. Som solist er hun stadig på farten, sist i Tyskland og Sveits, og som timelærer ved Royal Academy of Music i London er hun på full fart mot et professorat høsten 2001.

Kritikerros

- Travelt, men jeg trives og synes det er kjempespennende å variere slik, sier Marianne Thorsen, som har hatt base i London siden hun dro dit som 15-åring for å bli musiker, og som nå har musikerkjæreste, leilighet i Camden og arbeidsplass i verdensbyen.
- Du har høstet stor kritikerros for den nye cd-en der du og pianist Håvard Gimse spiller musikk av Mozart, Fauré, Prokofjev og Lutoslawski. Hvor i dette stilistiske spennet på 200 år ligger favorittperioden din?

- Stort sett liker jeg best det jeg holder på med i øyeblikket. Men kanskje er det musikken fra den klassiske perioden og begynnende romantikken som ligger meg nærmest, sier Thorsen.

I Norge i 2002

Takket være «Rising Stars»-prosjektet åpnes noen av verdens ledende konserthus seg for deg og Leopold Trio?

- Ja, det blir flott. Vi åpner i Carnegie Hall i New York om ett år, og siden blir det blant annet Musikverein i Wien, Concertgebouw i Amsterdam, Wigmore Hall i London, der vi har spilt flere ganger, og konserter i Brussel, Köln, Aten, Paris og Stockholm. Men her hjemme får vi neppe høre henne med det første.

- Det ser ut som om Trondheim Kammermusikkfestival i 2002 blir første anledning, sier Marianne.
- Og du har ingen planer om å flytte på deg?

- Nei, ikke med det første. Jeg stortrives i London, selv om lufta er litt reinere og livet litt mindre hektisk i Trondheim. Og så er jeg jo hjemme noen ganger i året, og når gamle kjente som Ole Edvard (Antonsen), Leif Ove (Andsnes) og Truls (Mørk) spiller i London, er jeg på plass for å høre dem og slå av en prat, sier Marianne Thorsen.

Marianne Thorsen

  • Født i Trondheim i 1972.
  • Utdannet ved Purcell School (87- 89) og Royal Academy of Music (89- 94), London.
  • Medlem i The London Nash Ensemble og Leopold String Trio. Solist, lærer ved Royal Academy of Music.
  • Plater: Med Jørgen Larsen, piano: Musikk av Grieg, Schubert, Smetana o.a. (Simax). Med Håvard Gimse, piano: Musikk av Mozart, Fauré, Prokofjev, Lutoslawski (Simax). Med Leopold String Trio: To cd-er med Beethovens stryketrioer (Hyperion). Med The Nash Ensemble: en cd med musikk av James McMillan (Black Box).

MEDBRAKT: Marianne Thorsen har med seg fiolinen på juleferie, i tilfelle spillesuget skulle bli for stort.