- Fy skäms på er SVT!

Pirate Bay kutter all kontakt med media etter debattprogram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fredag publiserte de ansvarlige for fildelingssiden The Pirate Bay en pressemelding der de informerer om at de med øyeblikkelig virkning kutter kontakten med media.

Årsaken er at Peter Sunde, pressetalsmann for The Pirate Bay, mener han ble ført bak lyset av SVT da han stilte opp i programmet «Debatt»:

- Siden den siste respekterte tradisjonelle medieinstitusjonen i går ikke klarte å holde sine løfter, har vi valgt å bryte all kontakt med pressen på det nåværende tidspunktet. Alle planlagte og avtalte intervjuer må regnes som utsatte. Alle framtidige intervjuer må regnes som umulige. Vi har ikke lenger noen interesse av å delta i tradisjonelle medier, siden det er åpenbart at de ikke er til å stole på eller villige til å tilpasse seg, står det å lese i pressemeldingen.

Ba om fjerning

Siden det ble kjent at en bruker av The Pirate Bay har lastet opp obduksjonsbilder av de to drepte barna i Arboga-saken har debatten rast i Sverige.

Før saken ble omtalt i media var filene lastet ned rundt hundre ganger over noen uker. I slutten av forrige uke hadde tallet kommet opp i 50 000.

Dokumentene fra forundersøkelsene er offentlige i henhold til svensk lov og kan derfor deles lovlig på nettet, noe som har fått Sveriges justisminister Beatrice Ask til å etterlyse en ny gjennomgang av regelverket i et intervju med DN.se.

De drepte barnas far, Nicklas Jangestig, sendte likevel mail til de ansvarlige for The Pirate Bay og ba om at filene ble fjernet, men skal ifølge Expressen fått følgende svar:

SINT: The Pirate Bays pressetalsmann Peter Sunde stilte opp på «Debatt» på den betingelsen at han ikke ville debattere mot faren til de drepte barna. Nå beklager SVT at de brøt løftet, men fildelingssiden kutter likevel all kontakt med media. Faksimile: SVT
SINT: The Pirate Bays pressetalsmann Peter Sunde stilte opp på «Debatt» på den betingelsen at han ikke ville debattere mot faren til de drepte barna. Nå beklager SVT at de brøt løftet, men fildelingssiden kutter likevel all kontakt med media. Faksimile: SVT Vis mer

- Det var et jævla mas. Nei, nei og atter nei.

- Jeg synes ikke det er vår oppgave å bedømme om noe er etisk eller uetisk eller hva andre mennesker vil legge ut på nettet, utdypet The Pirate Bays Sunde da han ble intervjuet av TV4.

«Ufruktbart og umulig»

Uttalelsene førte til mange mediehenvendelser, og Sunde gikk motvillig med på delta i en tv-sendt debatt hos SVT «med forbehold». Dette skriver han selv om i et blogginnlegg med tittelen «Sverige - voks opp!» publisert etter debatten.

- «Med forbehold» mener jeg at jeg kun vil delta i debatten om den handler om kjernespørsmålet, altså hva som skjer med materiale når internett finnes - dere vet, den her nyheten som bare har eksistert siden 60-tallet. Jeg føler at det er ufruktbart og umulig å debattere en sak som involverer døde barn. Min erfaring tilsier at et så følsomt spørsmål ikke kan diskuteres når det er aktuelt, fordi det ikke finnes noen objektivitet i det hele.

Sunde sa ja til en prinsipiell debatt om fildeling og offentlighet, betingelsen var at barnas far ikke skulle delta.

Slik gikk det ikke. Nicklas Jangestig startet debatten over telefon, og etter han fikk forklart seg om sine følelser sendte programleder Janne Josefsson mikrofonen over til Sunde med spørsmål om hva han ville si til faren. Sunde ble, som han selv skriver, paff.

- Her sitter jeg og tror debatten skal handle om hvordan vi skal forstå internett og hanskes med offentlighetsprinsippet, og i stedet skal jeg svare på hypotetiske spørsmål om barn jeg er langt fra å få, som jeg umulig kan besvare - og som faktisk er totalt irrelevante i dette tilfellet. Det er tross alt ikke jeg som har publisert materialet. Det er tingretten. Fortsatt har ingen snakket med påtalemyndighetene om hvorfor bildene ikke er hemmeligstemplede, skriver Sunde på bloggen.

- Fy skäms på er SVT!

SVT beklager

Ifølge Sunde kranglet han høylytt med «Debatt»-produsent Manne Fridell etter sending. Fredag gikk programleder Janne Josefsson, redaktør Katarina Sahlin og prosjektleder Lena Laurén ut med en beklagelse til Pirate Bay-talsmannen.

- Under direktesendingen var det mangelfull kommunikasjon i redaksjonen, og vi lyktes ikke med å separere telefonintervjuet med Jangestig fra debatten om nettetikk. Det beklager vi og ber om unnskyldning for.

Forskeren Karl Palmås satt også i panelet under debatten. I ettertid sitter han igjen med omtrent samme inntrykk som Sunde.

- Tenkte i bilen, på vei til tv-huset, at ens medvirkning i kveldens program bare kan rettferdiggjøres om man kan styre diskusjonen bort fra snusket. I bilen hjemover var det bare å konstatere at ingen av oss lyktes. Så nå sitter man her og lurer på hvor mange flere som har lastet ned PDF-filene i morgen. Ytterligere 50 000?, skriver Palmås på bloggen sin.

Journalister må ta ansvar

Sydsvenskans journalist Anders Mildner har nye medier som spesialfelt. Han har tidligere kritisert The Pirate Bay for å være litt for opptatte av å ri sine kjepphester og for å virke hånlige, men denne gangen retter han skyts mot sine egne kolleger.

Han mener debatten forkludres av at journalister i tradisjonelle medier ikke er seg sitt ansvar bevisst og ikke gjør jobben sin, men sprer feilaktige opplysninger og lar følelsene styre.

- Jeg forstår at mange reagerer over internettutviklingen og funderer over hvilket samfunn vi får når offentlighetsprinsippet for første gang blir offentlig på ordentlig. Det er en fullstendig naturlig debatt og vi behøver å føre den. Akkurat som jeg tror at vi må prate mer om holdningenes betydning. Problemet er bare at vi nå mister muligheten til å ta den debatten, hevder Mildner under overskriften «Några tankar om moral och teknik».

Han avslutter kommentaren med en mulig guide til journalister, som han mener bør heve innsikts- og kvalitetsnivået dramatisk for å få framdrift i debatten:

- Aksepter aldri en journalistikk som velger å se teknikk som noe vanskelig og moral som noe enkelt. Virkeligheten er nemlig stikk motsatt.

Snart rettssak

Hvor lenge The Pirate Bays presseboikott varer, sier Sunde ingenting om på bloggen sin. Om noen få måneder starter rettssaken de neppe kan la være å kommentere i media.

Sunde avslutter bloggtiraden med å holde fast ved beslutningen om å ikke ta ned filene.


- Fortsatt har ingen snakket med påtalemyndighetene om hvorfor bildene ikke er hemmeligstemplede. Og ingen har spurt opplasteren om hans grunner for å laste opp bildene. Men den personen har sikkert en grunn, og den kjemper i det minste vi for at han skal ha rett til å ha. Fy skam dere Sverige. Og fy skam dere i media. Fy skam dere SVT. Fy skam Janne Josefsson og Manne Fridell. Fy!

Det har naturlig nok ikke lyktes Dagbladet.no å oppnå kontakt med Peter Sunde/The Pirate Bay.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer