Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fyll og dop i norsk musikkliv

Fyll, narkotika og useriøse prisutdelinger. Line Horntveth i Jaga Jazzist tar et oppgjør med det norske musikkmiljøet.

- Jeg har selv opplevd at brukerutstyr som speil og aluminiumsfolie har ligget klart i garderoben etter konserter i Norge, sier Line Horntveth (29). Lørdag skrev Horntveth i sin faste spalte i Tønsbergs Blad om hvordan hun opplever den norske musikkbransjen fra innsida.

Det er særlig årets Spellemannpris og gratisavisa Natt&Dags årlige Oslo-pris som får gjennomgå. Horntveth understreker at hennes artikkel er skrevet med en humoristisk vri, men at hun står for det hun har skrevet. Hun skriver blant annet at de tv-overførte prisutdelingene blir mer og mer «pompøse, glamorøse og ikke minst useriøse for hvert år som går».

- Fyll og spetakkel

- Jeg synes også at de nye musikkprisutdelingene bærer mer preg av festing og herjing enn takknemlighet og interesse for det som skjer på scenen, legger hun til.

Tubaisten understreker at hun snakker for seg selv, men hun tror at mange deler hennes syn på den norske musikkbransjen. Spellemannprisutdelingen 22. februar i Oseberg kulturhus i Horntveths hjemby Tønsberg ser hun på som en trist affære. Under det tv-sendte showet spilte Jaga Jazzist live.

- Der var det mye fyll og spetakkel. Jeg synes det bør være en viss stil og et visst nivå på en tv-sendt prisutdeling. Jeg har fått reaksjoner fra folk i alle aldere som skrudde av tv-en, sier hun.

- Musikerne får gjøre hva de vil privat, men det er noe annet når det vises på tv. Jeg har ikke noe imot en fest, men det begynner å bli vel useriøst. TV2 gjorde Spellemannpris-utdelingen til et show som bare handlet om kjendiser og om hvor de hadde kjøpt skoene sine, sier Horntveth.

Får støtte

Det er platebransjen og organisasjonen Ifpi Norge som står bak den årlige Spellemannprisen.

Direktør i Ifpi, Sæmund Fiskvik, ser problemstillingen Horntveth reiser.

- Ja, jeg synes faktisk hun har noen poenger. Noe særlig mer har jeg ikke lyst til å si, annet at noen må snakke litt sammen, sier Fiskvik.

Han mener også at problemet ikke nødvendigvis bare gjelder Spellemannprisen, men at han ser problemet fordi showet blir sendt på riksdekkende TV.

Må ta seg sammen

Horntveth mener at musikerne må ta seg sammen. Ikke minst av hensyn til sine unge fans.

- Norske musikere må huske at de er forbilder for mange. Man bør tenke over hvilke signaler man sender ut. Spellemannprisen og andre tv-sendte prisutdelinger må få mer stil og verdighet, uten at det blir kjedelig og alvorlig av den grunn, sier hun.

- Vi i Jaga Jazzist er ingen engler, men man bør holde en viss stil, sier hun.

Hun refser også Natt&Dag-prisen, som ble utdelt 7. februar.

- Den vil jeg karakterisere som en orgie i fyll og spetakkel fra begynnelse til slutt. Under utdelingen ble det for eksempel hoiet «heroin!» blant publikum, sier Horntveth.

PROVOSERT: Line Horntveth i Jaga Jazzist er lei av fyll, dop og kjendisfikserte musikkprisutdelinger. Sammen med resten av bandet har hun opplevd at brukerutstyr for tunge narkotiske stoffer har ligget klart i garderoben.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling