KOMMENTARER

Vodka og Russland

Fylla har skylda

Russerne drikker 43 prosent mindre enn i 2003. Det er godt for helsa. Men er det godt politisk?

AUTORISERT DRIKKING: En politimann skjenker sprudlevann på slottsplassen utenfor Vinterpalasset i St. Petersburg. Foto: REX / NTB Scanpix
AUTORISERT DRIKKING: En politimann skjenker sprudlevann på slottsplassen utenfor Vinterpalasset i St. Petersburg. Foto: REX / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Tallene er fra Verdens helseorganisasjon, og viser nedgangen i alkoholforbruk fra 2003 til 2016. Russerne drikker nå mindre enn både tyskere og franskmenn, og gjennomsnittlig levealder begynner å bli mer normal for Europa, ved at kvinner lever til de er 78 år, og menn til de er 68. I 1990-åra var levealderen for menn 57 år, aller mest på grunn av alkohol.

BRUTALT: Russisk politi slo hardt ned på demonstranter som på ny krevde at opposisjonen får stille med kandidater i høstens ordførervalg. Video: AP. Reporter: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

President Vladimir Putin har begrenset alkoholutsalget, blant annet ved å forby det etter klokka 23. 00. Men med et forbruk på nesten 12 liter rein sprit i året, drikker russerne likevel nesten dobbelt så mye som nordmenn.

Og det skulle på en måte bare mangle. For hvis man skal tro munken Nestor, som var Russlands Snorre, og skrev ned beretningene om landets aller tidligste historie, så er alkohol nærmest en nasjonsbyggende forutsetning for Russland. Da Vladimir den store i 988 valgte kristendom som statsreligion i det mektige Kiev-riket Rus, så forkastet han ifølge Nestor islam på grunn av alkoholforbudet. Begrunnelsen var: «Drikking er en glede i hele Rus. Uten den kan vi ikke leve».

TALTE: Russlands president Vladimir Putin snakket om miljøikonet Greta Thunberg da han talte på en energikonferanse i Moskva onsdag. Video: AP Vis mer

Eller herske. Går vi 700 år fram i tid, til da Russland igjen ble en europeisk stormakt, så spiller alkoholen enda en gang en politisk rolle. Peter den store etablerte som ung tsar det han kalte «Den fulle synode». Den besto av Peter og hans nærmeste venner som dro fra fyrstehus til fyrstehus og forlangte oppvartning av det ofte ulykkelige vertskapet. Den danske ambassadør Just Juel, som var stasjonert i hovedstaden St. Petersburg på begynnelsen av 1700-tallet, tegner dette bildet etter et tokt av «Den fulle synode».

- Overalt hvor vi gikk eller kjørte så vi fulle mennesker, på isen, på elva eller på gata. Mange hadde falt ut av vogner og sov der de var falt ut. Hele området så ut som en slagmark, skrev Juel i sin dagbok. Peter brukte også alkohol som et styringsverktøy. Han skjenket av og til sine nærmeste nådeløst, det var én form for etterretning.

Også kommunisten Josef Stalin skjenket sine nærmeste brutalt, og brukte fyll som styringsredskap og en form for etterretning. Beretningene om hvordan Stalin tvang en full Nikita Khrustsjov - som til slutt etterfulgte ham som Sovjetunionens leder - til å danse, er brutal lesning. Det var en måte å fortelle Khrustsjov om hans plass i hierarkiet på.

De maktpolitisk to mest mislykkede herskerne i Russland siden Peters tid hadde det til felles at de innførte henholdsvis alkoholforbud, og sterke restriksjoner på produksjon og salg. De ble begge to avsatt etter politiske og sosiale prosesser som overkjørte både dem og regimene deres, og var de eneste som led denne vanskjebnen. Vi snakker om den siste tsar, Nikolai ll, som mistet makta i 1917, og den siste kommunistiske generalsekretær, Mikhail Gorbatsjov, som mistet makta i 1991.

Og Putin? Han er alkoholisk sett en meget nøktern mann som fronter en sunn livsstil, med blant annet trening og friluftsliv. Men å stenge kranene i Russland kommer neppe på tale. For Putin kan sin historie. Og de herskerne som har brukt alkohol som styringsredskap i Russland er historisk sett betydelig mer framgangsrike enn nykteristene. Tør vi antyde at det er verdt en skål?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer