Fyllafella

Det er fortsatt for lett å gå i fyllafella i ungdomspartiene. Vi trenger en debatt om alkoholkultur som er ærligere og mer edruelig.

LETT TILGANG:  «Samtlige ungdomspartiledere har framstått som rene søndagsskoleledere,» skriver artikkelforfatteren.
 Foto: Frank Karlsen
LETT TILGANG: «Samtlige ungdomspartiledere har framstått som rene søndagsskoleledere,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av voldtektsanklagen mot Helge Solum Larsen har det dukket opp en debatt om alkoholkulturen i ungdomspartiene. Det er bra. Men skal vi først diskutere må det gjøres ærlig og nyansert.

Hittil har jeg sett lite av det. Samtlige ungdomspartiledere har framstått som rene søndagsskoleledere, som forsikrer at her er alt i skjønneste orden, og enten holder fram regler om totalforbud eller strenge retningslinjer. Men man skal ikke ha vært med lenge for å se at alkoholregler og alkoholpraksis er to forskjellige ting.

Det er for eksempel ingen hemmelighet at AUF har pleid å heve landsmøtet sitt hver kveld og åpner det igjen dagen etter, så delegatene kan gå på fylla uten å bryte alkoholforbudet.

Og det finnes flust av historier om medlemmer under 18 som har fått bli med på festen. Da virker det rart at Eskil Pedersen etterlyser alkoholforbud hos de andre, før han har ryddet opp i eget hus. Men AUF stikker seg ikke ut. Er du 16 år og vil drikke i Unge Høyre-sammenheng er heller ikke det særlig vanskelig.

Også i RU har vi hatt problemer, selv om reglene er strenge: Det er alkoholforbud på alle arrangementer. På kvelden etter at arrangementer er slutt får ingen drikke alkohol før kl. 22 uansett alder. Fram til da er det alkoholfritt sosialt opplegg for dem som reiser seint hjem. Etter det kan de som vil gå ut og drikke på et utested, mens dem under 18 som ikke har reist hjem enda har tilbud om å se film.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer