LETT TILGANG:  «Samtlige ungdomspartiledere har framstått som rene søndagsskoleledere,» skriver artikkelforfatteren.
 Foto: Frank Karlsen
LETT TILGANG: «Samtlige ungdomspartiledere har framstått som rene søndagsskoleledere,» skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank KarlsenVis mer

Fyllafella

Det er fortsatt for lett å gå i fyllafella i ungdomspartiene. Vi trenger en debatt om alkoholkultur som er ærligere og mer edruelig.

I kjølvannet av voldtektsanklagen mot Helge Solum Larsen har det dukket opp en debatt om alkoholkulturen i ungdomspartiene. Det er bra. Men skal vi først diskutere må det gjøres ærlig og nyansert.

Hittil har jeg sett lite av det. Samtlige ungdomspartiledere har framstått som rene søndagsskoleledere, som forsikrer at her er alt i skjønneste orden, og enten holder fram regler om totalforbud eller strenge retningslinjer. Men man skal ikke ha vært med lenge for å se at alkoholregler og alkoholpraksis er to forskjellige ting.

Det er for eksempel ingen hemmelighet at AUF har pleid å heve landsmøtet sitt hver kveld og åpner det igjen dagen etter, så delegatene kan gå på fylla uten å bryte alkoholforbudet.

Og det finnes flust av historier om medlemmer under 18 som har fått bli med på festen. Da virker det rart at Eskil Pedersen etterlyser alkoholforbud hos de andre, før han har ryddet opp i eget hus. Men AUF stikker seg ikke ut. Er du 16 år og vil drikke i Unge Høyre-sammenheng er heller ikke det særlig vanskelig.

Også i RU har vi hatt problemer, selv om reglene er strenge: Det er alkoholforbud på alle arrangementer. På kvelden etter at arrangementer er slutt får ingen drikke alkohol før kl. 22 uansett alder. Fram til da er det alkoholfritt sosialt opplegg for dem som reiser seint hjem. Etter det kan de som vil gå ut og drikke på et utested, mens dem under 18 som ikke har reist hjem enda har tilbud om å se film.

IKKE VANSKELIG:  «Er du 16 år og vil drikke i Unge Høyre-sammenheng er heller ikke det særlig vanskelig,» skriver Iver Aastebøl. Foto: Torunn Brånå
IKKE VANSKELIG: «Er du 16 år og vil drikke i Unge Høyre-sammenheng er heller ikke det særlig vanskelig,» skriver Iver Aastebøl. Foto: Torunn Brånå Vis mer

Likevel er det vanskelig. De fleste 16-17-åringer i dag drikker, og har lyst til å drikke også sammen med vennene de har i Rød Ungdom etter et arrangement. Derfor har det skjedd at mindreårige har kommet seg inn og vært med på fylla, uten at noen har sørget for å få dem kasta ut. Sånn kan det ikke være, og her trengs det oppstramming.

Samtidig er det ingen løsning å praktisere totalforbud både under og utenfor arrangementer. Hvis vi ikke skulle få lov til å ta oss en fest sammen iblant, hadde KrFU fort blitt det største ungdomspartiet, for å si det sånn. Målet er å erstatte alkoholukultur med alkoholkultur, der fylla er forbeholdt dem som er gamle nok og ikke er en anledning til å gjøre ting du ikke hadde gjort om du var edru (med unntak av å danse på bordet, naturligvis).

Meningen er ikke å framstille ungdomspartiene som skumle fyllafeller. Det er de stort sett ikke. Men det finnes fortsatt svakheter, og de forsvinner ikke om vi tier dem i hjel.

En lengre versjon finnes på iveraastebol.blogg.no