SYDEN-FYLLA: En full foresatt er en full foresatt, enten det på Smestad eller i Syden, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SYDEN-FYLLA: En full foresatt er en full foresatt, enten det på Smestad eller i Syden, skriver artikkelforfatterne. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Ferie og alkohol:

Fyllekalas på familieferie

Folk flest er enige om at det ikke er greit å drikke seg fulle sammen med barn. Men det kan virke som vi synes det er litt mer greit i Syden.

Meninger

Stressa småbarnsfamilier haster seg gjennom sikkerhetskontrollen. Når vannflasker er tømt, og familien er skannet for eksplosiver, er det som en liten forløsning. Nå kan ferien endelig begynne! Selv om vi ikke er i mål, har vi kommet gjennom det som kanskje er feriens hardeste etappe: Hjemmefra til flyplassen. Nå har det ingenting å si om man har glemt tannbørsten, eller tatt med for lite undertøy.

Det skjer noe med oss på denne korte reisen hjemmefra, og gjennom sikkerhetskontrollen. I barene på Oslo Lufthavn står folk i kø for å kjøpe seg en øl, selv om det er grytidlig på morgenen. Dette er ett av få steder der det oppleves som noenlunde stuerent å skulle drikke til frokost. Det er et nyttig bilde på ferien – de ukene hvor vi har lov til å tøye våre vante alkoholgrenser. Men hvorfor har det egentlig blitt sånn?

I vårt moderne samfunn blir ferien tolket som en belønning for utført arbeid. Det blir sett på som en belønning for arbeidsinnsats, avholdenhet og ansvar. Poenget er at man skal yte før man kan nyte. Goder er en belønning for godt utført arbeid. En av grunnstammene i den norske folkesjelen er at hedonismen – altså tanken om at nytelse er den øverste lykke – er en styggedom. Da blir det lørdag hele uka.

Dette er noe vi lærer tidlig til våre barn. Vi lærer at friminuttet er mer verdifullt enn skoletimen, at vi skal glede oss til ferien, at man ikke kan spise desserten uten å ha spist opp middagen, eller at sjokolade tilhører lørdagen.

Når vi blir voksne heter belønningen fredagspils eller ferie. For arbeidet gir rettigheter, og har vi jobbet hele året får vi sommerferie. Når det gjelder alkohol gir dette utslag i at de fleste nordmenn drikker lite til hverdags, vi drikker ikke til frokost, ikke til lunsj, men vi tar det igjen når vi først drikker i helgene og i fritiden.

Kombinasjonen mer fritid, bedre råd og en mer alkoholliberal politikk, gjør sitt til at mange av oss tenker at fritid er alkoholtid. Og at det på ferien er mer akseptabelt å drikke alkohol enn hjemme i Norge. Som et litt selvhøytidelig folkeslag, er det egentlig positivt at vi kan slippe oss løs. Men vi glemmer at for mange barn kan ferie og drikking ha en annen, og mer alvorlig side. Det er dessverre ikke alltid slik at «god stemning» betyr det samme for barn og voksne. Hvert år får AV-OG-TIL inn mange fortellinger om vonde ferieminner i oppveksten.

Noen forteller om mor og far som drakk, og tiltrakk seg ubehagelig oppmerksomhet fra andre på hotellet. Andre forteller om usikkerheten: Hvor mye kommer de til å drikke? Hvem kan ta vare på meg når de har drukket for mye?

«Man føler seg veldig fortvilet og hjelpeløs med foreldre som er fulle, men det er enda verre i et fremmed land hvor man ikke kjenner noen andre.», forklarer en av dem.

En annen skriver at «dagene var ofte greie, helt til spesielt mor begynte å drikke alkohol, da kom den vonde klumpen i magen snikende. Hvor mye skulle de drikke? Kom det til å bli krangling? Hvordan blir dagen i morgen? Utover kvelden begynte ofte kranglingen, høylytt og knusende. Jeg gråt ofte.»

Vi må snakke sammen om hvordan vi kan gjøre ferien til en trygg og god opplevelse for alle. Og det skal selvsagt være lov å kose seg med et glass vin. Men vi bør bruke alkovett og tenke over om vi skal drikke og når vi skal stoppe. Av og til kan vi ta et glass vann innimellom, og av og til kan vi la noen steder være uten alkoholkonsum.

Reisebyråer, hoteller og flyselskaper har også et ansvar. Tilgjengeligheten av alkohol er høyere på mange av stedene norske turister ferdes. Aktørene vi kjøper tjenester av har en mulighet for å påvirke våre alkoholvaner i ferien. Et eksempel er flyselskapene som ikke lenger gir bort gratis alkohol på internasjonale flyginger. Det gir en vinn-vinn-situasjon: Flyselskapene tjener mer, samtidig som reisefylla begrenses kraftig.

Vi bør samle oss om tiltak som fremmer barnets beste – også på ferie. For selv om man er på reise, kan barn synes at voksnes drikking er ubehagelig og ugrei. En full foresatt er en full foresatt, enten det på Smestad eller i Syden. At selve reisen ikke blir et fyllekalas er en god start på ferien.