Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Fylleknull i «Kirketid»

NRK mener tydeligvis det er en del av allmennkringkasteroppdraget at norsk ungdom får høre om en full bergenser som gjør sitt fornødne i en babyproduksjonsfabrikk. Det synes ikke jeg.

SIMPELT OG RØLPETE: «Hvorfor er det viktig å få landets ungdom til å sende inn SMS-er for å stemme på om Anders er en grisegutt eller hurragutt?» Foto: Siv Johanne Heglem / Dagbladet
SIMPELT OG RØLPETE: «Hvorfor er det viktig å få landets ungdom til å sende inn SMS-er for å stemme på om Anders er en grisegutt eller hurragutt?» Foto: Siv Johanne Heglem / Dagbladet Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en helt vanlig torsdag. Jeg kjørere bil og hører på radio. Jeg hører alltid på P2, men nå er det noe klassisk musikk. Jeg er en gammel rockfyr som har stor glede av mange beslektede musikkformer, men klassisk musikk har jeg liksom aldri fått særlig fot for. Jeg tenker at det er lenge siden jeg har hørt hva P3 driver med, og skrur over dit. Synes P3 utviklet seg til en «skitpratradio» med mye musikk, som jeg sluttet å høre på da Are Sende Osen forsvant. Men så er ikke jeg i målgruppa heller da.

Klokka er kvart over tolv på P3, det er «Kirketid», og to bergensere sier flirende at jeg skal ta stilling til om Anders, en tredje bergenser som virker å være kompis med de to første, er en grisegutt eller en hurragutt. Anders skal fortelle en historie fra virkeligheten som er så drøy at han er litt redd for om slekt og venner hører på, men han gjør det likevel. For kunsten.

Anders har vært på fylla sammen med en kamerat. De drikker dansevann og sinnabrus, ikke øl og sprit. Anders omtaler drikkingen litt som foreldre som kamuflerer ting for barna sine. Rart egentlig - han er jo åpenbart stolt. Etter å ha drukket seg fulle på byen bestemmer de seg for å ha nachspiel. De drar med seg noen tilfeldige folk de treffer på veien.

I leiligheten drikkes det enda mye mer, og Anders tar med seg ei dame inn på et rom for å «å ha det litt gøy». Han sier at det er helt vanlig. «Alle gutter er interessert i alle damer på nachspiel», sier Anders. Seansen starter med at han «foretar undersøkelser på dette mennesket». «Dette mennesket» er ei jente han ikke kjenner. Hun omtales som en babyproduksjonsfabrikk som han skal pule. Venninna til babyproduksjonsfabrikken banker på døra og vil inn for å vente. Hun mistrives på stua og vil heller vente på venninna si mens de to puler.

Anders blir naturlig nok litt forstyrret av dette, men ikke verre enn at han bare ber venninna snu seg. Om babyproduksjonsfabrikken blir forstyrret får vi ikke vite noe om. Hvilken glede hun skulle ha av å bli pult av Anders mens venninna er i rommet, kan vi bare undre oss over. Kanskje hun er for full til å bry seg. Hvem vet? Kanskje hun innbiller seg at det tøffeste ei jente kan gjøre er å pule en dritings fyr på nachspiel mens venninna ser på? Det har jo skjedd mye rart med jenters syn på seg selv de siste årene.

Anders innrømmer at det er vanskelig «å få gjort sitt fornødne» i denne situasjonen, men kompisene i P3 ler godt mens de sier at «noe sier meg at det gikk». Så vi får vel tro at Anders fikk gjort «sitt fornødne» i jenta selv om situasjonen var litt krevende. Personlig pleier jeg å gjøre mitt fornødne på do, men så er ikke jeg fra Bergen heller da. Etterpå blir vi bedt om å sende inn en SMS for å stemme på om Anders er en grisegutt eller en skikkelig hurragutt. Etter neste låt kan bergenserne fortelle meg at lytterne mener Anders er en ordentlig hurragutt. Selv en del jenter mener det, sier de stolt. Jeg skifter kanal og føler meg ferdig med P3 nok en gang.

Men siden NRK er vårt felles eie, og siden vi betaler ganske mye for at disse guttene skal få anledning til å lire av seg dette våset, er det en del spørsmål som melder seg.

Så vidt jeg vet henvender P3 seg til aldersgruppa 15-29 år. Denne seansen sender de en vanlig torsdag klokka kvart over tolv på dagen. Hvem er denne sendingen laget for? Hva synes ledelsen er bra ned denne historien, og hvorfor er det viktig å få landets ungdom til å sende inn SMS-er for å stemme på om Anders er en grisegutt eller hurragutt? Hvilket syn på jenter, og gutter, synes ledelsen i NRK, og i P3, at denne historien formidler? Hvilke allmennkringkasterhensyn ligger bak vurderingen om å sende et slikt innslag? Og er det noe som helst ved dette innslaget som løfter det ut av den simpleste, mest rølpete, russeradio?

Hele Norges coronakart