Fyller 80 - og skriver ny bok

BERLIN (Dagbladet): Norske Rut Brandt feires i dag av 150 gjester i Berlin på 80-årsdagen. Deretter skal hun skrive ferdig bok nummer to. Den forrige, «Venneland», ble en braksuksess.

33 år etter at Willy Brandt gikk av som Vest-Berlins borgermester, 25 år etter at han måtte trekke seg som forbundskansler og 20 år etter at hun ble skilt og trakk seg tilbake fra livet i offentligheten, vekker Hamar-jenta like stor oppmerksomhet når hun besøker Berlin.

Når hun i dag feires på dagen, omfatter gjestene både Tysklands president Johannes Rau, forbundsdagspresident Wolfgang Thierse, en skare andre sosialdemokratiske veterankjendiser og Berlins nåværende kristelig-demokratiske borgermester Eberhard Diepgen.

- Jeg vet ærlig talt ikke hvem som kommer. Dette er noe sønnene mine har forberedt, sier Rut.

Når feiringen er over, setter hun seg ved skrivebordet igjen. Etter suksessen med «Venneland», som er solgti over 300000 eksemplareri historikersønnen Peter Brandts (51) tyske oversettelse, måtte det bare bli en ny bok. De andre sønnene Lars (48) og Matthias (38) har skaffet seg navn som kunstmaler og skuespiller.

- Egentlig skulle boka vært ferdig, men astmaen har forsinket meg. Men jeg er godt over halvveis, sier den ungdommelige 80-åringen. Hun vil ikke røpe så mye om innholdet, bare at den vil handle om mennesker hun har møtt i et langt og dramatisk liv.

Det var som krigsflyktning i Stockholm hun i 1944 traff den landflyktige journalisten Herbert Frahm, som seinere skulle vende hjem til Tyskland og under navnet Willy Brandt bli en av Etterkrigs-Europas største politiske ledere. I 1947 fulgte Rut etter til Berlin, som fortsatt lå i ruiner etter krigen.

- Men han får ingen plass i den nye boka, sier Rut.