Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fyrer løs mot dumme artister

TRONDHEIM (Dagbladet): Hans Rotmo gir ut plate for første gang på 11 år, men gjør det klart at han absolutt ikke er tilbake som artist. Han mener musikkbransjen er preget av uærlighet og uopplyste artister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er teatermusikk gitt ut på plate, sier Rotmo om CD-en «Bønder i solnedgang» .

Der finner vi låter fra hans teaterstykke med samme navn, som har premiere på Trøndelag Teaters hovedscene 21. september.

- Jeg trives mye bedre med teatermiljøet enn med musikkbransjen, sier Rotmo.

- I teatret er folk mer skolerte og har mer peiling. I musikkbransjen er det mye luguber uærlighet. Artistene er jo så uopplyste. De har godt gehør, men hører ikke signalene fra den tredje verden.

Sparker

Rotmo var en del av den «progressive musikkrørsla», som jobbet for norsk, progressiv, folkelig musikk. Da resten av rørs-la sa ja til å være med i Melodi Grand Prix i 1980, så han det som et så stort svik at han ikke ville være artist lenger.

Han har brukt de siste årene på å bygge seg opp som dramatiker - skrevet flere stykker for amatørgrupper og mindre scener, og nå kan han stå foran sitt store gjennombrudd på Trøndelag Teaters hovedscene. «Bønder i solnedgang», i Ivar Tindbergs regi, er et stykke om bondenæringens død. Der sparkes det i mange retninger.

Bondens død

- Man kan spekulere på om Arbeiderpartiet vil ta livet av norsk jordbruk og om det er et barmhjertighetsdrap, sier Rotmo.

Han mener det er seigpining av bonde-standen å kreve rasjonalisering og effektivisering, samtidig som det gis enorme subsidier.

- Det ville vært mer renhårig å kutte ut alle subsidiene, sier Rotmo, som mener bøndene har seg selv å takke for utviklingen:

- I dag fins det bare storbønder som har spist alle de små, og nå er de selv i ferd med å gå dukken. Kannibalen har vondt i magen.