Fyrer løs mot samisk språk

Ved en kongelig resolusjon ble kommunens navn Gaivuotna - Kåfjord. Det var den 4. februar 1994. Siden den dagen har nordmenn og samer kranglet om hvem som «eier» bygda. Derfor skytes samiske veiskilt sønder og sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KÅFJORD/GAIVUOTNA (Dagbladet): Det er samefolkets dag i dag. Det samiske flagget går til topps over hele Sameland. Også i Kåfjord. Men ikke alle synes dette er en høytidsdag: I Kåfjord velger foreldre å holde barna hjemme fra skolen på en slik dag.

Kanskje blir det også løsnet nye haglskudd mot samiske skilt, i et hardt prøvd lokalsamfunn hvor lovpålagt tospråklighet og samisk kommunestatus har vekket hatske følelser til live.

At «norske barn» i Sameland må følge samisk læreplan, har utløst raseri. Voksne vil ikke finne seg i at barna brått blir definert som «samiske», med en målsetting om at de skal utvikle en samisk identitet.

FORELDRE PROTESTERER, og bytter barnehager. Ragnhild Selle Rundberg er én av dem. Læreren og KrF-politikeren vil ikke at datteren skal synge og høre eventyr på samisk.

- Hun er tre år. Birtavarre barnehage oppfatter vi som en samisk barnehage, og det ønsker vi ikke for vår datter. Slik det er blitt nå, er dette en tvangsinnføring av samisk. For det er sånn at det skal gjennomsyre alt, fra barnehager og skoler til offentlige kontorer. Og de som har samisk skal gå foran når de kommer tilbake etter endt utdanning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer