Fyrer løs mot Sofies kritikere

Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssen anklager filmkritikere for å være for unge, kyniske og ironiske i sine anmeldelser av «Sofies verden». - Når de ikke ser at denne filmen er en triumf, er det noe alvorlig galt, sier hun. Hva mener du?

007-effekter i «Sofies verden»

Det er særlig NRKs Else Karine Archer og Brita Møystad Engseth som rammes av kinodirektørens utfall i Aftenposten i går. Hun beklaget at «de unge kritikere skal bli så ironiske og fete om hjerterøttene at de ikke lenger kan la seg begeistre av en slik film».

«Latterlig»

«Sofies verden» fikk bare én stjerne av Archer og Møystad Engseth i «Filmredaksjonen» fredag kveld.

- Jeg føler meg ikke truffet av kritikken fra Moræus Hanssen. Jeg er verken kynisk eller særlig ironisk, men må få lov til å si fra når jeg faktisk ikke blir begeistret av en film, sier Archer (34).

- Ett er nå å bli betraktet som ung når man er 33 år gammel, men det er rent latterlig at alder blir brukt som argument mot en filmkritiker, sier Møystad Engseth.

Ungdomskultur

Kinodirektøren mener «Filmredaksjonen» er for snever i sitt filmsyn og en del av en medietrend der ungdomskulturen fortrenger det modne.

- I gamle kulturer var det slik at man vek litt tilbake for alder og klokskap. Nå er det motsatt. Medienes ansvarlige redaktører bør vurdere om de ikke har et for ungt korps av anmeldere, sier Moræus Hanssen.

Enstemmig

Når sant skal sies, så var det flere enn NRK som ikke anså «Sofies verden» som noen triumf:

Dagbladets Liv Jørgensen (46) mente filmen var «litt for mye av et spektakulært lynkurs, omringet av en del tøv». Jon Selås i VG (44) skrev at den «veksler fra de helt storslagent vellykkede tablåer til det platteste virvar».

Dagsavisens Harald Kolstad (53) mente «Erik Gustavsons regi er helt avsindig firkantet og klumpete», mens Per Haddal (57), kanskje fordi han er den eldste, også var den minst negative med sin konklusjon om at «svakhetene bør ikke redusere nysgjerrigheten på denne energisk og frydefullt larmende ælsquoåSofies verden'».

- Hvem av disse er det som er for unge, Moræus Hanssen? Haddal kanskje?

- Nei, han har jo endelig vokst opp.

- Kolstad, da?

- Nei, men han er i en klasse for seg selv, som en del av underholdningen.

- Da må det være Dagbladet og VG?

- VGs anmeldelser er generelt for korte og lurvete. Når det gjelder Liv Jørgensen så er vel hun litt mer lik de to i fjernsynet, ja.

- Men er hun for ung?

- Vel, det er ikke alltid fødselsdatoen det kommer an på, sier kinodirektøren.

KRITISERER KRITIKERE: Kinodirektr Ingeborg Moræus Hanssen mener filmkitikerne som ikke liker «Sofies verden» har mistet evnen til å la seg begeistre.