Fyrer løs mot USA

Michael Moores omstridte film «Bowling for Columbine» er kåret til verdens beste dokumentar. Fredag har den premiere på norske kinoer.

LOS ANGELES (Dagbladet): Michael Moore (48) vil ta livet av frykten i USA. Hans våpen er sarkasme og humor, men kritikerne mener han selv ofte er for rask på avtrekkeren.

Med «Bowling for Columbine» har Moore skaket opp kinopublikum i USA. Han har blitt drapstruet fra ytre høyre, og han har som dokumentarregissør blitt en frontfigur for venstresiden.

- Vi tar til våpen som ingen andre, og det skyldes mye mer enn vår Ville vesten-bakgrunn. Amerikanere er opplært til å være redde og engstelige, sier Moore, og mener det hele bunner i frykten for andre raser.

- Fryktpropaganda

Moore mener amerikanske medier har blitt en del av de konservatives propagandamaskin.

- Det er i de mektiges interesse at folk låser seg inne i husene sine, redde for å gå ut, engstelige for hva som skjer der ute. Når du er redd for din egen sikkerhet, vil du stemme på konservative, som forteller deg at de skal bruke mer penger på politi og Pentagon for å beskytte deg fra «the Axis of Evil».

Etter skytetragedien ved Columbine High School la Moore ut på sin reise som er bakgrunn for dokumentaren om våpenkulturen i USA. Han ville søke etter svaret på hvorfor så mange drepes med privateide skytevåpen i USA.

Resultatet, som har norgespremiere fredag, er et så vel kritisk som morsomt oppgjør med våpenkulturen, og de som profitterer på frykten i det amerikanske samfunnet.

Filmen har fått overstrømmede kritikker, og er av 2000 dokumentarfilmskapere kåret til verdens beste dokumentar.

Moore ser ingen grunn til å pynte på historien.

Se fram til Moores intervju med skuespilleren og Beverly Hills-cowboyen Charlton Heston, som er talsmann for National Rifle Association.

Gir svettetokter

Hans kombinasjon av gravende journalistikk, svart humor og drastiske konklusjoner har gitt mange i USA svettetokter opp gjennom åra, ikke minst rike mennesker.

Den amerikanske drømmen sett gjennom Moores briller er for mange overraskende og sjokkerende, ikke minst i USA, og har selvsagt skapt debatt.

Flere kritikere synes han farer for lett over temaet, og mener at hans resonnement ikke holder. Det bryr ikke Moore seg noe om.

- Jeg håper bare folk tenker over og snakker om temaet etter at de har sett filmen, sier Moore, som er i gang med en ny dokumentar som har arbeidstittelen «Fahrenheit 911». Selv vil ikke Moore si så mye om sitt nye dokumentariske prosjekt, men etter hva vi kjenner til, skal den handle om president George Bushs krig mot terror.

For mens de fleste i Hollywood gir ut sine filmer like før Oscar-nominasjonene, er Moores mål å få ut sine filmer i god tid før neste presidentvalg.

SKYTER MED SKARPT: Den radikale filmmakeren Michael Moore tar for seg USAs våpenkultur i filmen «Bowling for Columbine». - Amerikanere er opplært til å være redde og engstelige, sier Moore, som mener mektige konservative holder ved like frykten og den høye våpenomsetningen i landet. Bilde fra filmen.