Fyrstelig behandling

Norske Marte ble benådet. Det er god krisehåndtering for Norge - og Dubai.

BENÅDET: Marte Deborah Dalelv ble benådet etter diplomati og stor internasjonal oppmerksomhet. Foto: EPA/ALI HAIDER
BENÅDET: Marte Deborah Dalelv ble benådet etter diplomati og stor internasjonal oppmerksomhet. Foto: EPA/ALI HAIDERVis mer
Meninger

Hva sitter vi igjen med etter den rystende saken om norske Marte Deborah Dalelv (24)?

Tidligere denne måneden ble hun dømt til 16 måneders fengsel for alkoholbruk, sex utenfor ekteskapet og for å ha avgitt falsk forklaring, etter at hun anmeldte en voldtekt i Dubai under en jobbreise.

I dag ble hun benådet, og kan reise hjem.

Selvsagt er dette en seier for utenriksminister Espen Barth Eide, som gjennom diplomatiske kanaler har fått myndighetene i emiratet til å involvere seg i saken. Det skal være lovavdelingen i Utenriksdepartementet som har håndtert det rent praktiske - for å påvise at dommen mot norske Marte var i strid med menneskerettighetskonvensjoner som Dubai har skrevet under på.

Men som Midtøsten-kjenner Nils A. Butenschøn sier til Dagbladet i dag, er kanskje det mest overraskende i denne saken at Marte Deborah Dalelv ble dømt.

Vestlige kvinner blir nemlig behandlet på en annen måte i land som Dubai, nettopp fordi denne typen saker genererer enorm medieoppmerksomhet i utlandet. Det skader naturligvis landet, som forsøker å markedsføre seg som turistdestinasjon - nå også inne som naturlig reisemål hos de store turoperatørene i Norge.

Den oppmerksomheten Martes historie har skapt internasjonalt, er dermed grunnlaget for benådningen. Den slags fyrstelig behandling vil ikke lokale kvinner kunne dra nytte av. Det er ikke uten grunn at utenriksminister Barth Eide brukte svært runde vendinger da han på dagens pressekonferanse kommenterte hvilke konsekvenser avgjørelsen kan få - utover enkeltsaken:

«Emiratene og Dubai er et samfunn i rask endring. Denne beslutningen vil ikke bare gjelde for Marte Dalelv, som kan reise hjem nå om hun ønsker det, men også en vekker med tanke på rettstilstanden i mange andre land»

En vekker er vel og bra, grunnleggende endringer sitter selvsagt lenger inne. Det er helt urealistisk å tro at kvinner i Dubai vil få et styrket rettsvern etter dette. At snuoperasjonen kommer som følge av myndighetsinngripen gjennom en benådning, ikke en ordinær rettsprosess, understreker inntrykket av at dette dreier seg om et unntakstilfelle.

Tilreisende vil vel også være forsiktige, og mange vil kanskje velge bort Dubai som reisemål. Det var det Dubai skjønte, og derfor var benådningen i dag effektiv krisehåndtering både av Norge og gulfstaten.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.