Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fyrstelig fantasi

Tvillingparet Alk og Ilke er magien som får Phenomena-universet til å leve.

BOK: Ruben Eliassens tredje bok i Phenomena-serien har noen klare svakheter, men det stenger ikke for utsikten til den gedigne fantasiverdenen han byr på. Uten å røpe for mye, kan det fortelles at vi kommer til det punktet hvor vi forstår mer av hva det betyr at alvebarna Alk og Ilke er de utvalgte.

Det eksisterer parallelle verdener til Aldra, og Tellus er en av dem. Da er det nærliggende for Eliassen at turen går til Trondheim og magiske krefter som befinner seg i Nidarosdomen. Alvebarnas jordiske besøk er både sjarmerende og morsomt, med fine detaljer fra vår hjemlige katedral. En fin figur er Millian, jenta alvebarna blir kjent med, og som er en nær slektning av Spiderman, rett og slett.

Mens den første tredjedelen av boka byr på overraskelser, blir andre tredjedel mer en mekanisk transportetappe. Selv om det også her skjer viktige og spennende ting, hakker fortellingen seg nokså stivt videre. Framdriften bremses av mye bruk av tungvint dialogform. Så blir det liv i leiken igjen, når Alk og Ilke kommer for fullt, med Millian som en lettere forvirret tredjepart. Det er påtakelig hvor mye bedre grep Eliassen har om fortellingen når han har sine nydelige alvebarn for øye. En fantasifortelling skal være mektig og komplisert, med et storslått spill mellom magiske krefter. Men den må også være slik at leseren blir virkelig engasjert i hva som skjer med noen av karakterene som er involvert. Eliassen har en mykhet i tegningen av tvillingparet og forholdet mellom dem som åpner opp historiens indre liv. Derfor svinger det skikkelig når jakten på visdommens sverd intensiveres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media