Fyrte løs mot Frelsesarmeen

Sondre Lerche ga klar beskjed fra scenen: Dette er siste gang han støtter Frelsesarmeen, hvis den ikke endrer sin praksis overfor homofile.

-  Det er ikke sikkert jeg står her neste år, for jeg kjenner ikke Frelsesarmeen igjen. Dette er ikke hva vi bør stå for i Norge. Vi er kommet lenger en som så, sa en engasjert Lerche til publikum - som hadde samlet seg på Egertorget for å se ham opptre som julemusikant, for Dagbladet og nettopp Frelsesarmeen.

Appellen hadde adresse til ledelsen i Frelsesarmeen, som nylig tok rang og uniform fra en av sine egne offiserer, fordi han lever i homofilt samboerskap.

-  Verre enn å sparke

Lerche (22) fortsatte med å dedisere neste låt - beske «Dead Passengers» - til ledelsen som står bak degraderingen.

Deretter dedikerte han resten av konserten til den avsatte offiseren, og mente det passet bra med noen kjærlighetssanger.

Nærmere slutten av minikonserten gikk han ut med en ny oppfordring. Denne gang til publikum:

-  Støtt Frelsesarmeen for det gode de gjør! Kjeft på dem for det dårlige! Så ordner det seg sikkert til neste år.

Etterpå utdypet sangfuglen fra Bergen sin kritikk overfor Dagbladet:

 SKJØT MED SKARPT:  Sondre Lerche sang for Frelsesarmeen - og refset den - på Egertorget i går. Godt med penger klarte han også å få inn, ny rekord for sesongen. Alle foto: Lars Eivind Bones
SKJØT MED SKARPT: Sondre Lerche sang for Frelsesarmeen - og refset den - på Egertorget i går. Godt med penger klarte han også å få inn, ny rekord for sesongen. Alle foto: Lars Eivind Bones Vis mer

-  Den nye ledelsen i Frelsesarmeen har senket takhøyden, virker det som. Vi artister kan ikke fortsette å stille opp gratis som om ingenting har hendt, når de diskriminerer homofile. Det går på tvers av alle norske verdier. Vi er kommet langt her i Norge. Tragisk at Frelsesarmeen nå tar ett skritt tilbake. Å behandle en offiser med over 20 års fartstid på denne måten, er verre og frekkere enn å gi ham sparken. Og hva blir det neste - at armeen ikke vil hjelpe en uteligger, fordi han er praktiserende homofil?

Gir armeen ny sjanse

Lerche legger til:

-  Frelsesarmeen kan ikke forvente å beholde godviljen hos det norske folk så lenge intern praksis ikke harmonerer med det de står for utad - nemlig grenseløs nestekjærlighet, solidaritet og menneskeverd.

-  Hvorfor stiller du likevel opp for Frelsesarmeen her i dag?

-  Fordi jeg mener at alle bør få en ny sjanse. Ironisk nok er det jo dette Frelsesarmeen står for - å gi folk en ny sjanse. Hvis de ikke griper den, er jeg redd at samarbeidet med mange norske artister vil opphøre på sikt. Selv tenkte jeg lenge på ikke å stille her i dag. Men Julemusikantene er et fantastisk arrangement med et strålende innhold. Så jeg ville gjerne være en del av det, sier Lerche.

Snart er det to år siden vidunderbarnet fra Bergen kom med sin «Two Way Monologue». Det er tid for nytt - og Lerche er ikke snauere enn at han ønsker å gi ut to plater neste år:

-  Jeg har så grådig mye å komme med. De to platene blir helt ulike. Den ene blir en ren rockeskive, radikalt annerledes enn det jeg har gjort før. Den andre... Nei, den andre vil jeg ikke si noe om ennå. Men den blir myk og mystisk. En anti-rock-plate. Mye av låtmaterialet til begge er spilt inn. Den som blir ferdig først, kommer ut først.

De 11 faste

-  Hvorfor stiller du opp for Frelsesarmeen?

-  For å hjelpe. Det er en solidaritetsting. Pluss at jeg elsker å spille.

-  Hva forbinder du med Frelsesarmeen?

-  Inkluderende, udiskriminerende, varm og solidarisk.

-  Hva er det beste med jula?

-  Den helt spesielle stemningen. Ren magi. Ingen kan ta patent på jula, den kan ikke avholdes i juni.

-  Og hva er det verste?

-  All stressinga fram mot julaften.

-  Når føler du deg snill?

-  Når jeg greier å overraske mine nærmeste med hyggelige ting.

-  Tror du på Gud?

-  Nja. Jeg er ikke kommet så langt ennå. Men Gud er et bra konsept. Jeg vil gjerne tro på det.

-  Når gråt du sist?

-  Det er kjempehemmelig. Men jeg gråter mer enn jeg gjorde før.

-  Hvilken bok leste du sist?

-  En Elvis Costello-biografi. For spesielt interesserte, vil jeg tro.

-  Hva gjør du om fem år?

-  Holder på med musikk. For hvem, eller på hvilket nivå, aner jeg ikke.

-  Din beste venn beskriver deg med fem ord. Hvilke?

-  Litt gal. Veldig blid. Lidenskapelig. Rar. Mystisk.

-  Hvordan vil du bli husket?

-  Som en snill fyr som lagde kul musikk.