Fyrverkeri:

Fyrverkeri bør forbys

Unødvendig risikosport.

LOVLIG: Salget og bruk av raketter med styringspinne ble forbudt fra og med nyttårsaften 2008, men slike effektbatterier er fortsatt lovlig.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
LOVLIG: Salget og bruk av raketter med styringspinne ble forbudt fra og med nyttårsaften 2008, men slike effektbatterier er fortsatt lovlig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Meninger

Årets nyttårsaften blir den tiende i rekka hvor raketter med såkalte styringspinner vil være forbudt. Pinnerakettene ble ulovlig i 2008 for dem uten nødvendig kurs og godkjenning, etter over tid å ha vært fyrverkeritypen med det størst skadepotensialet.

At forbudet siden da har hatt den skadebegrensende effekten det var tiltenkt, kommer klart fram av tallene over antall registrerte uhell. Siden reglene ble endret har antall øyeskader falt markert. Og totalt har skadetallene gått ned nesten 70 prosent.

Men skadene mislykkede oppskytninger og annen uvøren bruk av fyrverkeri resulterer i, når fortsatt et betydelige antall. Under fjorårets nyttårsfeiring ble det samlet registrert 65 uhell med fyrverkeri. Over halvparten av dem i fylkene Hordaland, Oslo og Akershus.

52 personer ble skadet som følge av disse uhellene. Fire med alvorlige øyeskader og åtte med moderat alvorlige øyeskader. I tillegg kom de materielle skadene av blant annet åtte branner og fem branntilløp.

At omgang med eksplosiver på en festkveld ofte preget av alkohol og usikkert vær ender i ulykker, er ingen stor overraskelse i seg selv.

Men derfor er det også et desto større mysterium, at denne omgangen med eksplosiver ennå ikke er overlatt i sin helhet til godt skolerte og edru menn og kvinner.

Å ha glede av oppskytingen betinger tross alt ikke at man er den som tenner lunta. Strengt tatt heller ikke at man er i umiddelbar nærhet av den som gjør det. Fyrverkeri, når vi først skal ha det, er noe vi best ordner sammen.

Organiserte oppskytinger gir tryggere og bedre fyrverkeriopplevelser for de aller, aller fleste. Å finne løsninger for slike organiserte oppskytninger i det ganske land, slik flere kommuner allerede setter i stand, bør sammen med forbud for privatpersoner, være neste steg i å begrense skadene fra fyrverkeri.

At noe innebærer at man utsetter seg selv for fare, er som regel ikke alene et godt nok argument for forbud. Men det er heller ikke hva det er snakk om. Hjemmerigget fyrverkeri medfører fare for både en selv og sine omgivelser.

Når et bedre og langt tryggere alternativer også er tilgjengelig, om vi vil, er det vanskelig å forsvare fortsatt uansvarlig oppskytning i de tusen hjem. 65 uhell som følge av mislykkede forsøk på oppskyting av fyrverkeri er rett og slett 65 uhell for mange.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.