Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fyttehelvete, Elling!!!

JAR (Dagbladet): - Fyttehelvete, dette er svært, Elling, sier Kjell Bjarne og dunker hodet i bordplata. - Uff, skal nå dette aldri ta slutt, da, sier Elling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er omtrent slik hovedrolleinnehaverne Sven Nordin og Per Christian Ellefsen, produsent Dag Alveberg og regissør Petter Næss tror Kjell Bjarne og Elling vil reagere på en Oscar-nominasjon. Selv snakker Næss som om han allerede står på podiet for å ta imot prisen:

- Jeg er utrolig glad og stolt, på vegne av alle som har vært med på å lage denne filmen.

En seier

Ikke godt å vite hva man skal si kanskje, når man som fjerde nordmann i historien nomineres til Oscar for en spillefilm. Men snart kommer Næss til seg selv igjen, og finner tilbake til den humoren som nok er en av årsakene til at også Oscar-juryen liker «Elling» så godt:

- Å bli Oscar-nominert skjer bare én gang i livet. Og nå har det skjedd. Så dette må vi nok ta med en grunnleggende pessimisme, gutter.

Men de andre lar seg ikke stoppe:

- Dette er bursdag, julaften og 17. mai på samme dag, sier Nordin.

- Det er nesten like stort som å vinne hele greia, sier Ellefsen.

- Vi har vunnet allerede. Dette er en seier, sier Alveberg.

På pallen

Mobiltelefonene gløder i lommene på de nominerte, som etter at nyheten er ute, samles hos produsent Alveberg på Jar i Bærum. Arne Skouen, nominert med «Ni liv» i 1959, ønsker velkommen etter. Kolleger og venner gratulerer, Nordin ringer til sin mor for å be henne se på Dagsrevyen.

Og når «hvordan føles det nå»-spørsmålet stilles, svarer de i god sportsånd:

- Vi er allerede på pallen.

- Hva var målet da dere laget filmen?

- Vi skulle lage en film folk lo med - og ikke av, sier Alveberg.

- Vi ville finne vår Elling og ikke tekkes alle, sier Næss.

- Og så håpet vi den ville selge hundre tusen billetter, sier Ellefsen.

Solgt til USA

Nå noteres den for 770000 solgte billetter i Norge, 150000 i de andre nordiske landene, og snart står større markeder for tur:

- Tenk det, nå har alle som er interesserte i film i hele verden, hørt om «Elling», sier Alveberg.

- Angrer du på at du solgte filmen til USA i helga og ikke ventet til nominasjonen kom?

- Nei, vi fikk den beste avtalen vi kunne ha fått.

Dessuten, en Oscar-nominasjon betyr ikke automatisk kinosuksess i USA. Den forrige norske nominerte, «Søndagsengler», venter fortsatt på å møte sitt amerikanske publikum.

- Men amerikanere er glade i antihelter. Som Rain Man, for eksempel, og Forrest Gump. Dessuten liker de at det går bra til slutt, og det gjør det jo i «Elling», sier Nordin.

Opptatt i Oslo

Nordin er for øvrig allerede booket til to utsolgte forestillinger med sin egen «Hulemannen» på Chateau Neuf i Oslo lørdag 23. mars, dagen før Oscar-utdelingen foregår - og er ikke uten videre sikker på at han kan svikte sitt hjemlige publikum med en avlysning og reise til Hollywood.

Like lite som Per Christian Ellefsen svikter sitt publikum, men stilte til avtalt tid i Den svenska Kyrkan i går kveld for å lese til menigheten.

- Men dere kan da vel ikke la være å reise til Oscar-utdelingen?

- Jeg er takknemlig for å bli invitert og sier ja, sier Ellefsen.

- Og jeg kan vel ta noen dobbeltforestillinger med «Hulemannen» i uka før, sier Nordin.

  • Vinner «Elling», er det Petter Næss som skal ta imot statuetten. Ellefsen, Nordin og Alveberg får nøye seg med at kamera sveiper over dem når filmen introduseres. Svært nok for dem.

SJAMPISJUBEL: Sven Nordin, Petter Næss, Dag Alveberg og Per Christian Ellefsen feirer Oscar-nominasjonen med champagne. De har aldri fått flere mobiloppringinger på én dag enn de gjorde i går.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!