MARSJERER FOR 

SANNHETEN: Mange amerikanere engasjerer seg for å trosse president Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen. Bildet er fra «March For Truth» i Los Angeles tidligere denne måneden. Foto: Frederick J. Brown / AFP / NTB Scanpix
MARSJERER FOR SANNHETEN: Mange amerikanere engasjerer seg for å trosse president Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut av Parisavtalen. Bildet er fra «March For Truth» i Los Angeles tidligere denne måneden. Foto: Frederick J. Brown / AFP / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Klima

G20-ledere, er dere fortsatt med?

I våre byer har vi allerede begynt å iverksette politikken og prosjektene som må til for å kunne nå målene i Parisavtalen.

Meninger

Som ordførere i verdens største byer, og på vegne av de flere hundre millionene innbyggere som vi representerer, oppfordrer vi dere – G20-ledere – til å innfri forpliktelsene dere har påtatt dere om å motarbeide klimaendringer, en av verdens viktigste saker.

Ettersom USA planlegger å trekke seg fra Parisavtalen, er de 19 andre ledernes besluttsomhet om å ivareta planeten vår viktigere enn noensinne under det kommende G20-toppmøtet. Lokale ledere over hele verden står sammen med dere om å forplikte seg til drastiske og viktige tiltak mot klimaendringene, i samarbeid med foretningsledere og innbyggere over hele verden. Vi er inspirert av motet til mer enn 270 klimaordførere fra USA som over de siste ukene har forpliktet seg til å hedre og opprettholde Parisavtalen.

Hundrevis av amerikanske byer, universiteter og bedrifter har erklært «We Are Still In» («Vi er fortsatt med»), og forpliktet seg til å strebe etter ambisiøse klimamål og sikre at USA forblir ledende i å forminske utslipp. Denne gruppa jobber nå med å danne «America’s Pledge» («Amerikas løfte»), en enestående innsats for å slå sammen nedgangen i karbonutslipp fra byer, regioner og bedrifter og dermed forsikre at USA oppnår målene i Parisavtalen.

En enestående innsats må til for å innfri målene i Parisavtalen. Det haster med nye reformer innen energi, transport, mat og avfall. Investering i lavkarbonøkonomi vil skape nye arbeidsplasser og forbedre folkehelsen. Forskning fra C40-byer viser at stor framgang mot disse målene må være underveis innen 2020, da verdens klimautslipp må ha nådd toppen.

I våre byer har vi allerede begynt å iverksette politikken og prosjektene som må til for å kunne nå målene i Parisavtalen. Som ordførere forplikter vi oss til drastiske reduksjonsplaner for å begrense utslipp, å motarbeide luftforurensning og investere i en bærekraftig infrastruktur som gjør byene våre motstandsdyktige overfor effektene av klimaendringer. Vi utfører disse tiltakene fordi smarte byer skaper spennende muligheter. Forskning gjort av «New Climate Economy» avslører at man kan spare tre tusen milliarder dollar i infrastrukturinvesteringer de neste 15 åra ved å skape kompakte byer som er forbundet med kollektivtransport. Disse byene vil også være mer økonomisk dynamiske, rettferdige, mindre helsefarlige og ha et lavere utslipp.

Vi må samarbeide for å redde planeten. Etter hvert som byene ruller ut flåter med elektriske busser og innbyggerne velger elektriske kjøretøy i stedet for forurensende biler, må nasjonene være raske til å forsikre at 100 prosent av elektrisiteten blir produsert av fornybare energikilder. Mens ordførere og bedrifter legger fram planforslag om bærekraftig infrastruktur for byene, må de nasjonale myndighetene sørge for at finansieringen er tilgjengelig fra internasjonale klimafond og utviklingsbanker. Idet byene omsider fylles av førerløse biler, må vi samarbeide for å skape et reguleringssystem som sikrer at dette skiftet vil bidra til å redusere utslippene, framfor å øke dem.

Dere som har privilegiet av å være ledere, har en historisk mulighet til å påvirke at vi når målene i Parisavtalen. Verdens byer og deres innbyggere deler visjonen om en bærekraftig framtid – en som gjør lokalsamfunnene våre renere, sunnere, lykkeligere og mer framgangsrike. Sammen med bedriftsledere har vi bestemt at vi vil arbeide for en klimasikker framtid full av muligheter, optimisme og innovasjon. Det finnes ingen alternativer.

Som C40-ordførere vil vi fortsette å fremme klimatiltak i verdens viktigste byer, og vi skal kjempe for innbyggerne våre, planeten vår og en framgangsrik verden. I dag ønsker vi å styrke en pragmatisk og positiv allianse med dere på vegne av våre innbyggere. Vi ser fram til samarbeidet. Ikke forspill denne sjansen til å bringe nytt håp for morgendagen – gjør det tydelig at dere fortsatt er med.

Oversatt av Andrea Aurdal

Anne Hidalgo, ordfører i Paris og leder i C40

Ahmed Aboutaleb, ordfører i Rotterdam

Steve Adler, ordfører i Austin

Wasim Akhtar, ordfører i Karachi

Ada Colau, ordfører i Barcelona

Denis Coderre, ordfører i Montréal

Helen Fernandez, ordfører i Caracas

Phil Goff, ordfører i Auckland

Hanna Gronkiewicz-Waltz, ordfører i Warsawa

Fumiko Hayashi, ordfører i Yokohama

Frank Jensen, overborgermester i København

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo

Georgios Kaminis, ordfører i Aten

Mohammad Sayeed Khokon, ordfører i Dhaka

Yuriko Koike, guvernør i Tokyo

Eberhard van der Laan, ordfører i Amsterdam

Horacio Rodríguez Larreta, ordfører i Buenos Aires

Ed Lee, ordfører i San Francisco

Patricia de Lille, ordfører i Cape Town

Clover Moore, overborgermester i Sydney

Michael Müller, ordfører i Berlin

Ed Murray, ordfører i Seattle

Antonio Carlos Magalhães Neto, ordfører i Salvador

Claudio Orrego, guvernør i Santiago

Mauricio Rodas, ordfører i Quito

Gregor Robertson, ordfører i Vancouver

Giuseppe Sala, ordfører i Milano

Yousef Al Shawarbeh, ordfører i Amman

Mohammed Adjei Sowah, ordfører i Accra

Karin Wanngård, ordfører i Stockholm

Martin J. Walsh, ordfører i Boston

Ted Wheeler, ordfører i Portland

Kam Sing Wong, klima- og miljøvernminister i Folkerepublikken Kinas spesielle administrative region Hongkong

Park Won Soon, ordfører i Seoul

Eckart Würzner, prof. dr. , overborgermester i Heidelberg