Ga 3 millioner for erotisk brev

Han har aldri vært kjent for å være lett tilgjengelig, men i dette tilfellet var det ikke tvil om hvor James Joyce ville.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren bak det komplekse mesterverket «Ulysses» kunne åpenbart også å være rett på sak. I et brev til sin kommende kone og store kjærlighet, Nora Barnacle, beskriver han i 1909 sitt ustyrlige begjær overfor henne.

Joyce kaller kjæresten en «vill-øyd hore» og beskriver i detalj hvordan han ønsker å tilfredsstille lystene sine.

Forfatteren finner det passende å signere med:

«heaven forgive my madness, Jim.»

Prisrekord

Joyce-kjennerne har lenge visst om brevet til Nora, fordi Joyce har referert til det malende seksuelle innholdet i senere brev til kjæresten. De har imidlertid trodd at det har vært ødelagt. Da brevet viste seg å være inntakt var gleden stor. For en anonym person stor at vedkommende bød 240,800 britiske pund, over 3 millioner norske kroner, og kjøpte det. Dette var over fire ganger mer enn forventa pris og den høyeste prisen som er gitt for et signert brev fra forrige århundre.

Peter Selley, spesialist i engelsk litteratur, sier at den høye prisen viser hvor viktig forholdet mellom Joyce og Barnacle var.

- Forholdet var kilden til så mye av Joyces kreativitet, og detter er åpenbart gjennom Joyces arbeider - spesielt i (hans roman) Ulysses, sa Selley til

BBC

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer