Ga 3 millioner for erotisk brev

Han har aldri vært kjent for å være lett tilgjengelig, men i dette tilfellet var det ikke tvil om hvor James Joyce ville.

Forfatteren bak det komplekse mesterverket «Ulysses» kunne åpenbart også å være rett på sak. I et brev til sin kommende kone og store kjærlighet, Nora Barnacle, beskriver han i 1909 sitt ustyrlige begjær overfor henne.

Joyce kaller kjæresten en «vill-øyd hore» og beskriver i detalj hvordan han ønsker å tilfredsstille lystene sine.

Forfatteren finner det passende å signere med:

«heaven forgive my madness, Jim.»

Prisrekord

Joyce-kjennerne har lenge visst om brevet til Nora, fordi Joyce har referert til det malende seksuelle innholdet i senere brev til kjæresten. De har imidlertid trodd at det har vært ødelagt. Da brevet viste seg å være inntakt var gleden stor. For en anonym person stor at vedkommende bød 240,800 britiske pund, over 3 millioner norske kroner, og kjøpte det. Dette var over fire ganger mer enn forventa pris og den høyeste prisen som er gitt for et signert brev fra forrige århundre.

Peter Selley, spesialist i engelsk litteratur, sier at den høye prisen viser hvor viktig forholdet mellom Joyce og Barnacle var.

- Forholdet var kilden til så mye av Joyces kreativitet, og detter er åpenbart gjennom Joyces arbeider - spesielt i (hans roman) Ulysses, sa Selley til

BBC

.

Paret fikk to barn sammen og giftet seg i 1931, mange år etter at det heftige brevet ble ført i pennen.

To andre brev fra Joyce til Barnacle ble også solgt torsdag. Disse var mindre erotiske og mer romantiske i tonen. Dette var tydeligvis ikke like interessant og brevene ble solgt for henholdsvis 33,600 og 84,000 britiske pund.

<B>HERRE MED BART: Det skjulte seg et heftig begjær bak den korrekte fasaden.
HEFTIG OG BEGEISTRET GRANDONKEL: James Joyce og Nora Barnacle fikk to barn sammen. Chris Joyce(t.v.), Nicole Joyce and Sabrina Joyce er forfatterens grandnieser.