SKAL TILBAKE I RETTEN: I februar møtte drapsdømte Adnan Syed opp i retten i Baltimore i håp om å få gjenåpnet saken sin (bildet). Fire måneder senere ble det kjent at saken gjenåpnes. Det har fått to søstre til å kontakte riksadvokates kontor, med det de mener er ny informasjon. <br>Foto: Gary Cameron / Reuters / Scanpix
SKAL TILBAKE I RETTEN: I februar møtte drapsdømte Adnan Syed opp i retten i Baltimore i håp om å få gjenåpnet saken sin (bildet). Fire måneder senere ble det kjent at saken gjenåpnes. Det har fått to søstre til å kontakte riksadvokates kontor, med det de mener er ny informasjon. <br>Foto: Gary Cameron / Reuters / ScanpixVis mer

Ga Adnan Syed alibi for «Serial»-drapet - nå anklages hun for løgn

Asia McClain Chapman skal ha fortalt klassekamerater at hun kom til å lyve for å beskytte Syed. 

(Dagbladet): Podcast-fenomenet «Serial» er en del av den såkalte «true crime»-bølgen som har herjet de siste årene.

I «Serial» dykker journalist Sarah Koenig ned i drapet på en high school-elev i Baltimore i 1999. Podcasten tok verden med storm da den kom ut i 2014, og skal etter hvert bli TV-serie.

Krimfortellingen fra virkeligheten dreide seg rundt drapsofferet Hae Min Lee og spørsmålet om hvorvidt medelev og ekskjæreste Adnan Syed (35) ble uskyldig dømt for drapet. I 2000 fikk nemlig Syed en livstidsdom for å ha drept Lee, som kun ble 18 år.

HVEM DREPTE HAE MIN LEE?: Podkasten om drapet fra 1999 ble en av Itunes' mest nedlastede da den kom ut i desember i 2014. Her er traileren. Vis mer

I slutten av juni ble det klart at Syed får gjenopptatt saken sin for å prøve å fastslå sin uskyld.

Lest denne kommentaren? Lov og rett på øret

Hevder alibivitne lyver

Gjenopptakelsen har fått to søstre til å ta kontakt med riksadvokatens kontor for å komme med ny informasjon i saken, skriver Time.

Da Hae Min Lee ble drept gikk søstrene i klasse med Asia McClain Chapman, som ga Syed alibi i retten.

Chapman hevder at hun så Syed i skolens bibliotek på samme tidspunkt som Lee ble drept. Men ifølge de to søstrene - som har uttalt seg under ed - sa Chapman til dem i 1999 at hun var så sikker på Syeds uskyld at hun var villig til å lyve for å bevise at han ikke kunne ha drept Lee.

Tenkte å holde seg utenfor

I en mail sendt uoppfordret til riksadvokatens kontor 7. juli i år, skriver den ene kvinnen at både hun og søsteren husker godt å ha snakket med Chapman om Syeds alibi:

DØMT TIL LIVSTID: Adnan Syed ble i 2000 dømt til livstid i fengsel for drapet på ekskjæresten. I juni ble det bestemt at saken hans gjenopptas. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix
DØMT TIL LIVSTID: Adnan Syed ble i 2000 dømt til livstid i fengsel for drapet på ekskjæresten. I juni ble det bestemt at saken hans gjenopptas. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Både jeg og søsteren min husker veldig godt å ha hatt en samtale med Asia i klasserommet vårt, der Asia sa at hun trodde så sterkt på Adnans uskyld at hun var villig til å lyve for å bevise at han ikke kunne ha gjort det, lyder det i mailen.

Kvinnen skriver at hun i utgangspunktet ikke tenkte å involvere seg, fordi hun ikke trodde Syed ville få en ny rettssak.

Men da saken ble gjenåpnet ombestemte hun seg, skriver Time.

Ifølge avisa ber riksadvokatens kontor om at søstrenes edsvorne erklæringer blir brukt i retten hvis Chapmans påståtte alibi blir tema.