Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ga «Arn»-publikummet pengene tilbake

Anmelder angrer på ok kritikk.

(Dagbladet.no): - På julaften hørte jeg en stemme i hodet. Den tilhørte samvittigheten min. «Du fortjener ingen julegaver», sa den. «Du ga den svenske middelalderfilmen «Arn» en treer når den fortjente en toer. Du forleder folket. Hvordan kan du leve med deg selv?

Slik begynte den svenske journalisten og forfatteren Fredrik Strage sine bekjennelser i Dagens Nyheter på torsdag. Han hadde avgitt sin terningkastdom over «Arn». Tenkt seg om. Angret. Og bestemt seg for å gjøre noe med det.

«Arn» er Sveriges dyreste film noensinne, den har kostet 210 millioner svenske kroner, og i forbindelse med filmens heller dårlige anmeldelser, kom produsent Johan Mardell med et utsagn om at det var anmeldernes plikt å gi filmen god kritikk.

- Lykkes ikke det her blir det vanskelig å gjøre store satsinger framover. Det burde visse forkorka anmeldere begripe, mente Mardell.

Men etter å ha tenkt seg om kom Fredrik Strage fram til at den på ingen måte var verdt billettprisen. Inspirert av den amerikanske filmjournalisten Joe Queenan troppet han opp foran en kino med en bunke med hundrelapper og delte dem ut til dem som sa seg misfornøyd med filmen. Pengene kom fra egen lomme.

Deretter nedvurderte han sin egen treer til en toer. På dn.se har filmen nå to av fem stjerner.

Stuntet har vakt adskillig oppsikt i Sverige, for en gang skyld hyller bloggerne en anmelder for å ha ombestemt seg. Deres kritikk mot filmen dreier seg i hovedsak om hvordan det har gått an å lage en så dårlig film for så mye penger.

Bloggeren Dream-A-Dreamland mener Strages handling burde ende i debatt om svenske filmanmelders forhold til svensk film.

FIKK TILBAKE PENGENE: En angerfull Fredrik Strage (til venstre) punger ut til Elinor Skogsfors etter å ha gitt «Arn» for god kritikk. Arne Jonsson ogKarl Skogsfors ville ikke ha tilbake pengene. Foto: DAGENS NYHETER
FIKK TILBAKE PENGENE: En angerfull Fredrik Strage (til venstre) punger ut til Elinor Skogsfors etter å ha gitt «Arn» for god kritikk. Arne Jonsson ogKarl Skogsfors ville ikke ha tilbake pengene. Foto: DAGENS NYHETER Vis mer

- Strage har gjort bot, men visse spørsmål står igjen. Hvor vanlig er det egentlig at svenske filmkritikere overvurdere svensk film for å gi dem et fortrinn i konkurransen med Hollywood? Er det ikke riktig at middelmådige svenske filmer håver inn treere og firerer en masse? skriver bloggeren.

Les Dagbladets anmeldelse her

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media