Ga bort 10 000 kroner

Publikum fikk virkelig valuta for pengene under Øya-festivalen i dag.

De langhårede glamrockerene i Silver ga bort 10 000 kroner til publikumet under sin opptreden på Øya-festivalen.

- Vi har lært at vi skal gi et tiende til vår menighet, og vi vant Alarmprisen på 100000, så ta imot, skrek vokalisten med det velklingende navnet Blanco Summer og kastet ut en flagrende pengebunke godt hjulpet av lettkledde kvinnelige asisstenter.

Sommerlig melankoli

Det er festivalens andre dag og solen er fortsatt like skinnende til stedet. Temperaturen er et par behagelige grader lavere og det er adskillige færre nakne overkropper å se sammenliknet med gårsdagen.

Amerikanere i The Mark Lanegan band rakk etter sigende ikke flyet sitt, noe som førte til at de norske favorittene Jim

Stärk steppet inn og byttet tidspunkt og scene med dem. Ingen misnøye å se blant fansen som fikk oppleve heltene sine på den noe større Enga-scenen.

Frokostmusikk

Kristin Wiese og Anja Burhol slapper av på den hvite filten som beskytter de hardest belastede gresslettene i Middeladerparken. Air og Kaada er foreløpige Øya-høydepunkter, men jentene avslører også en viss svakhet for Jim Stärk.

- Jeg hørte på plata deres hver eneste morgen i en hel måned. Det er veldig fin frokostmusikk altså!, bedyrer Burhol og forbanner seg selv for at hun ikke greier å komme på navnet på skiva.

Venninnene har store planer om å få mest mulig ut av de fire dagene festivalen varer, men de måtte gi opp Klubbdagen på onsdag på grunn av at det var for mange mennesker som ville akkurat det samme.

- Vi prøvde blant annet Garage, men det var altfor trangt og vi orket ikke å tilbringe hele kvelden i kø, forklarer Wiese.

En ung fyr med et allerede slitent tre-dagers Øyapass på armen grøsser idet han tar den første slurken av en nytappet halvliter for så tilnærmet utrykksløst å hive innpå resten i en tørst slurk og tasse en smule svaiende mot Sjøsiden og avslutningstonene fra Bobby Conn.

Klokken er såvidt passert fire og festivalens andre dag er for lengst i gang.

Jobber for konsertbilletter

Overalt på festivalområdet kryr det av frivillige i fargerike t-skjorter og godt pågangsmot. Malin Anne Martinsen og Øyvind Bosnes Engen er for anledningen grønnkledde og har denne timen i oppgave å selge de karakteriske Øya-glassene til tørst publikum.

Mot to dagers jobbing får de gratis festivalbillett til en valgfri dag. Både Martinsen og Engen valgte å ha fri på torsdag for å få meg seg henholdsvis Dörty Oppland og Air.

Begge er fornøyde med å ha bartjeneste, men innrømmer etter litt press fra journalisten at det er veldig deilig å komme seg ut i solen og slappe av også.

Øya-festivalen kjører hardt på miljøprofilen og det synes. For det er forbausende lite søppel å se med tanke på at 10 000 mennesker står, går og drikker på festivalområdet i mange timer hver dag.

Toalettkøene er så og si ikke eksisterende og maten er langt fra den vanlige fettdryppende festival-tristheten man er ellers så vant med. Den er overraskende god. Og tvers gjennom økologisk selvfølgelig.

De frivillige selv er overhodet ikke overrasket over den tilnærmet smertefrie arrangement-gjennomførelsen. Det er jo tross alt et ganske så idiotsikkert opplegg.

DELTE UT PENGER: Silver ga ti tusen kroner til fansen i dag.
<B>IKKE BARE MORGENMUSIKK:</B> Kristin Wiese og Anja Burhol kunne ikke tenke seg å gjøre noe som helst annet disse tre varme augustdagene. Her slapper venninnen av på Jim Stärk-konsert.
<B>SOSIAL GREIE:</B> Mer enn 1200 frivillige bidrar i alle ledd av gjennomføringen av Øya-festivalen. - Vi er tre venner på gruppe, så det her er akkurat som å henge ut ellers, bare med masse bra musikk og billig øl, forteller Malin Anne Martinsen og Øyvind Bosnes Engen.
<B>VENTER TÅLMODIG:</B> Simon Aasheim og Daniel Gundersen kommer fra Horten for å følge byvennenne i Susie Cain. Så gjelder det å løpe til hovedscenen for å få med sine andre favoritter i Silver.