Anmeldelse: Kongle - «Skogen»

Gå deg en tur i skauen

Fascinerende debut fra bergensbandet Kongle.

Foto: Sverre Breivik
Foto: Sverre Breivik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«Skogen»

Kongle

Pop

Plateselskap: Blanca

«Om du trenger å drømme deg bort for en stakket stund, er det bare å finne frem Kongle i headsetet og rusle deg en tur på stien.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Jeg drister meg til å si at Norge sannsynligvis aldri har hatt en musikkscene med et såpass omfangsrikt nedslagsfelt som vi har i dag. Parallellt med at norsk musikk klatrer oppover på salgs- og strømmelister verden over, bobler og putrer det i nisjene som aldri før.

Et av bandene som er med på å gjøre oss mer fargerike og spennende er Kongle fra Bergen. Bandet har allerede noen års fartstid som «singel-band». Nå er debutalbumet endelig her.

Bare bandnavnet og platetittelen er med på å gjøre deg varm om hjertet. Smak på det - Kongle, «Skogen» - det er noe lett naivt, rart og befriende upretensiøst over det hele. Måten bandet selger seg på tyder på at dette er en gjeng som ikke har verdensherredømme som øverste prioritet. Som seg hør og bør når man har progga og pyskedelisk pop som næringsvei.

Det handler mest om å ta vare på de fine og lune stemningene hvor de - noen ganger - kantete melodiene får boltre seg fritt. Låttitler som «Elgkalv» og «Bakeren» gjør bildet av Kongle som et band som lever etter sin egen regelbok komplett.

Musikalske referansepunkt kan være alt fra bysbarna, Casiokids, og svenske Dungen til ringrever som Gong. Det låter luftig, mildt og behagende. Spennende i instrumenteringen og behagelig arrangert. Perfekt tonefølge til varme vårdager som forhåpentligvis kommer på løpende bånd fremover.

Låter som «Bakeren» og singelen «God natts søvn» er begge bunkret opp med forførende melodilinjer som legger seg fint og behagelig i øret, mens vokalist Sverre Torheim Vik formidler sine lett psykedeliske og underfundige hverdagsbetraktninger på tilbakelent vis.

Om du trenger å drømme deg bort for en stakket stund, er det bare å finne frem Kongle i headsetet og rusle deg en tur på stien. Det er jeg sikker på vil gjøre godt for både kropp og sjel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer