SVARER SØRBØ: Gunnar Hauk Gjengset. Foto: Privat
SVARER SØRBØ: Gunnar Hauk Gjengset. Foto: PrivatVis mer

Debatt: Kulturradikalismen

Gå hjem og les litt Marx, Sørbø!

Det er så enkelt som at konservative Tommy Sørbø misliker modernismen. 

Meninger

Komiker og kunstkritiker Tommy Sørbø hevdet 7. april at «Kulturradikalismen har som kjent beredt grunnen for den økonomiske liberalismen». I flere innlegg har jeg utesket en forklaring på hvorfor jeg og andre radikale skal ha ansvar for en politikk som vi tar sterkt avstand fra, men har ingenlunde fått andre svar enn rent flåseri om humanetikeres slektskap med kristendommen, eller mobbing om mitt «ubehagelige farskap» til nettopp dagens skakkjørte økonomi. Vedrørende kunstens varekarakter, i sammenheng mellom protestantisme og kapitalisme, vil jeg anbefale Sørbø å lese marxisten Max Webers essaysamling «Den protestantiske etikk og kapitalismens ånd» (1905).

Slik framstiller Sørbø dette: Kapitalismen pynter seg med kunst, og mange forledes til å kjøpe den som roper høyest, som modernisten Bjarne Melgaard. Hvorvidt jeg selv liker/ikke liker Melgaard, er selvsagt uten betydning. Men den samme kjøpelysten kan vel ramme høyrøstede tradisjonalister som Odd Nerdrum eller Vebjørn Sand?

Dermed er det så enkelt som at konservative Tommy Sørbø misliker modernismen. Feilaktig mener han at modernismen i kunsten er de kulturradikales ansvar. Dette kalles innenfor logikken en spuriøs sammenheng, av typen «Morlille er en Steen» (Ludvig Holberg).

Det er en kapitalisme i krise som skaper forverrede kår for klodens befolkning, ikke verken modernistisk kunst eller kulturradikalere. Gå hjem og les litt Marx, Sørbø! Og til hans allmenndannelse kan jeg opplyse at uttrykket ‘Grip dagen’ ikke er en aforisme, det er et imperativ, en kommando. Men han kan få låne en aforisme av meg – ett av mine sukk lyder slik: Å gå i seg selv er en skummel affære – kanskje er det ingen hjemme.