DEBATT

Permitteringer:

Gå i krigen for hver eneste arbeidsplass!

Nå er det bare å brette opp ermene - dette blir vår generasjons store test.

BJØRNETJENESTE: Vi står nå helt i starten av en krise med potensielt ufattelige proporsjoner, og derfor er gavepakken egentlig en bjørnetjeneste. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BJØRNETJENESTE: Vi står nå helt i starten av en krise med potensielt ufattelige proporsjoner, og derfor er gavepakken egentlig en bjørnetjeneste. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi er havnet i en helt absurd situasjon, landet er stengt ned. Ikke etter å ha blitt angrepet av en svart svane, men fordi vi ikke tok gjentatte advarsler og klare bevis på alvor. Et stort grått neshorn sto 10 meter foran oss og nå har det gått til angrep.

INNLEGGSFORFATTER: Even Aas-Eng, Gründer og investor
INNLEGGSFORFATTER: Even Aas-Eng, Gründer og investor Vis mer

Regjeringen har lansert sine mottiltak, med det som mange beskriver som en gavepakke til næringslivet: Ved å kutte antall dager bedrifter må betale lønn til sine permitterte ansatte fra 15 til 2, har de gitt oss muligheten til å umiddelbart stenge ned og sette alle ansatte på gata – nesten uten kostnad.

Det kunne vært en god idé, hadde vi stått overfor en islandsk askesky. Men det gjør vi ikke: Vi står nå helt i starten av en krise med potensielt ufattelige proporsjoner, og derfor er gavepakken egentlig en bjørnetjeneste.

De bedriftene som tror at dette kommer til å løse seg etter et par-tre uker med hjemmekontor på hytta, er i ferd med å gjøre en kostbar tabbe både for seg selv og samfunnet for øvrig. Nedstengningen kommer til å vare lenge, og den vil – uansett hva som skjer – få store konsekvenser for norsk økonomi. Men stikker vi hodet i sanden nå, kan disse konsekvensene bli en altoppslukende katastrofale.

Istedenfor å benytte oss av gavepakken fra regjeringen, burde vi nå gå i krigen for å bevare hver eneste arbeidsplass. Den kampen blir garantert lang og hard, og vi har realistisk sett ingen mulighet for å lykkes. Men vi er nødt til å prøve, fordi alternativet er så veldig mye verre.

I løpet av den neste uka kommer hundretusenvis av nordmenn til å være permittert. En NHO-undersøkelse viser at nærmere 80 prosent av norske bedrifter vurderer å permittere ansatte. Når skal vi starte jobben med å få disse tilbake i jobb? Om to uker? To måneder?

Nei, den jobben burde startet for ei uke siden i alle norske bedrifter. Rett og slett fordi konsekvensene av at hundretusenvis av nordmenn som lever på 62 prosent av sin gamle lønn, uten å kunne bidra til verdiskapning i samfunnet, er nesten ufattelige. Spesielt i et land hvor én av fem har en gjeldsgrad på over 400 prosent.

Det er sikkert grenseløst naivt, men i snart fem dager har mine kolleger og jeg jobbet døgnet rundt med å prøve å finne inntekter som kan erstatte bortfallet vi vet er nødt til å komme. Vårt felles mål er krystallklart: Ingen skal permitteres. Og blir vi likevel tvunget til å ta det steget, skal vi slåss videre for at det ikke blir flere og for å få kolleger tilbake i jobb. Om ikke annet skal vi gjøre dette av respekt for alle de bedriftene og ansatte som har fått livsgrunnlaget revet bort over natta og ikke har noe valg.

Så, hva gjør vi nå? Kanskje er det på tide å gi flosklene et praktisk meningsinnhold: Vi må jage nye muligheter, digitalisere produkter og tjenester – og for en gangs skyld er det tvingende nødvendig å «tenke utenfor boksen». Samtidig skal vi prøve å finne måter å hjelpe hverandre på, samt ta ansvar for at økonomien ruller videre i så høyt tempo som mulig. Men først og fremst må vi jobbe beinhardt.

Det er bare å brette opp ermene - nå er det alvor.

Så hva må regjeringen gjøre?

1. Ta bort arbeidsgiveravgiften

2. Og/eller betale deler av lønningen for bedriftene og sørge for at ansatte BLIR i jobben

Bedrifter som ikke kan tilpasse seg må selvsagt permittere, det er det eneste riktige.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer