«Gå og se filmen vår, for svarte...!»

Filmprodusent Finn Gjerdrum er oppgitt: For her har han laget en kritikerrost film, med en kritikerrost regissør og to kritikerroste utenlandske skuespillere - og hva skjer? - Altfor få går og ser den, sier Gjerdrum.

Filmen heter «En dag til i solen», regissøren heter Bent Hamer, de to skuespillerne heter Nicholas Hope og Ingrid Rubio - begge oppadstigende stjerner fra henholdsvis Australia og Spania.

Pressen var stort sett fra seg av begeistring for produktet, i stort oppslåtte skryteartikler ved premieren forrige fredag.

Fem tusen

Likevel, på fem dager har bare fem tusen nordmenn sett filmen. Det peker mot et sluttresultat på linje med det Hamer og Gjerdrum hadde på sitt forrige produkt, «Eggs» - om lag 40000 besøkende.

Ikke dårligere enn den jevne norske film, men:

- Vi hadde ventet et høyere tall på «En dag til i solen» - 100000 burde være realistisk. Hvor er de 40000 som så «Eggs»? De bør kjenne sin besøkelsestid og gå og se «En dag til i solen», før kinosjefene mister tålmodigheten og tar den av, sier Gjerdrum.

På grunn av den internasjonale suksessen til «Eggs», den ble valgt ut til Cannes-festivalen i 1995 og er vist i flere land, har Gjerdrum merket store utenlandske forventninger til Hamers nye film.

Kan ikke tvinges

- Og jeg lurer på hva i all verden som skal til for å få nordmenn til å se den, sier han.

- Det burde vel kanskje du vite, som er filmprodusent?

- Det er sikkert mye vi kan gjøre bedre, men her har vi altså en regissør med suksess, en sterkere historie enn forrige gang, skuespillere som burde slå an, vi har har annonsekampanje på TV, kjempekritikker og store presseoppslag. Vi forsøker å gjøre alt vi kan, men vi kan dessverre ikke tvinge folk til å gå på kino, sier Gjerdrum.

Norske filmer hadde i fjor en hjemlig markedsandel på fem prosent, mens den svenske og danske filmindustrien hadde henholdsvis 19 og 23 prosent i sine land. Hva hadde blitt resultatet hvis Gjerdrum og Hamer var danske?

- Da hadde resultatet blitt 250 000-300 000 besøkende på «En dag til i solen», sier produsenten.

KOM PÅ KINO: Produsent Finn Gjerdrum ber alle som likte «Eggs», og så mange som mulig av de andre, å komme seg på kino for å se Bent Hamers nye film «En dag til i solen».