Ga Oslo juling

E.C. var her, og «Slowhand» og Derek og gitarguden. Med hjelp fra herr Fender ga Eric Clapton Oslo en solid omgang elektrisk juling de seint vil glemme. I den blå gitarhimmelen var det også rom for «Tears In Heaven», og dermed fikk alle sitt.

Clapton er sjef, men tar ikke kommandoen umiddelbart. Slentrende inn på en nesten naken scene, iført t-skjorte og olabukser, gjør han noen fingerøvelser langs gitarhalsen før han starter offensivt med sin første hit på mange år, «My Father's Eyes».

Endrer karakter

Nærmest pliktmessig kjører han ytterligere fire låter fra årets noe glattpolerte plate «Pilgrim», men så - med en råbarsk «She's Gone» som drønner gjennom Spektrum, og så en dempet, akustisk seksjon, endrer konserten karakter. Etter «Driftin'» følger en inderlig «Tears In Heaven», låten mange ventet forgjeves på da han kom med bare blues i bagen for fire år siden.

«Layla» fra 1970-sidesporet med Derek & The Dominoes er neste stopp, og mens han er i gang kommer «Change The World» etter en lang, lekende intro. Hele bandet på ti sitter nå, men så plugger Clapton inn herr Fender - og vi er på blueskonsert igjen.
Etter «Old Man» tar den halvgamle mannen oss tilbake til Cream-tida og «Crossroads», pulserende bluesrock som elegant fører oss over i den smektende bluesballaden «Have You Ever Loved A Woman» og videre til «Wonderful Tonight» og «Cocaine». Og om den har et tøft riff, så er ekstranummeret «Sunshine Of Your Love» selve svennestykket for unge gitarhelter.

Overlever alt

Gjennom 35 år som plateartist har Eric Clapton (53) overlevd heroin- og alkoholmisbruk, personlig sorg og diverse musikalske trender. Alltid har han kommet tilbake.

Og gud, hvor godt han spilte og sang i går. Det er ikke mange andre som kan gjøre det så uanstrengt, uten å blamere seg, uten fakter. Han bare gjør jobben sin. Og det lureste han kunne gjøre var å speile hele karrieren sin. Derfor ble dette en velregissert forestilling med sju gode musikere, tre flotte kordamer og mange høydepunkter.

KONSERT:

Eric Claptin

Oslo Spektrum, 25.11

Publikum: 7800 (utsolgt)

<B>I GITARHIMMELEN:</B> Eric Clatpon tok tilbake ærestittelen gitargud i Oslo Spektrum i går.