Ga prisen til feil Per Petterson

Navnebror fikk gladbeskjeden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den norske forfatteren Per Petterson vant i dag Nordisk råds litteraturpris - selvsagt en ære for forfatteren selv og for norsk litteratur generelt.

Men nå viser det seg at juryen allerede hadde gitt bort prisen før de kom fram til forfatteren på telefon i formiddag.

En annen Per Petterson kunne i en kort stund glede seg over at han var vinner av Nordisk råds litteraturpris.

Ringte navnebroren
Den riktige Petterson var svært spent på forhånd, men hadde gitt nærmest gitt opp da den norske representanten i juryen - forfatterkollega Trude Marstein - endelig ringte for å fortelle gladnyheten kort tid før offentliggjøringen klokken 12.

- De hadde ringt feil nummer først, skjønte jeg. Det var en som fikk Nordisk råds litteraturpris som ikke skulle ha den, fortalte en glad og lattermild Per Petterson på en pressekonferanse da han var offentliggjort som vinner.

Trude Marstein tar på seg fullt ansvar for nesten-fadesen, som tross alt fikk en lykkelig utgang.

- Jeg trodde jeg hadde riktig nummer, og startet med å gratulere vedkommende i den andre enden av røret med seieren. Jeg snakket en liten stund, men da han svarte kjente jeg ikke igjen stemmen hans. Da jeg spurte om dette var forfatter Per Petterson, svarte han at det var det i aller høyeste grad ikke. Det var en navnebror, forteller Marstein.

- Sløvt av oss
Hun hadde ringt opp feil Petterson foran alle de andre jurymedlemmene i Nordisk råd, som fikk seg en svært god latter.

- Uff, jeg er i hvert fall glad for at den uriktige Per Petterson ikke var forfatter. Da hadde han sikkert blitt forferdelig skuffet, sier Marstein og ler.

Det er over ti Per Petterson registrert i telefonkatalogen,

- Dette var sløvt av oss. Vi burde ha sjekket med forlaget, men vi var helt sikre på bostedet hans, sier hun.

- Det absolutt største
For Per Petterson spiller det imidlertid liten rolle at noen andre fikk prisen først. Han ser på prisen som en gigantisk ære:

- Alle som holder på med litteratur vet at dette er det absolutt største, og ikke kan sammenliknes med noenting, sier han.

Men få har bedre sammenlikningsgrunnlag enn Petterson. Både «Ut og stjæle hester» og «Jeg forbanner tidens elv» har hentet hjem en lang rekke norske og internasjonale utmerkelser.

- Dette er litt typisk meg, på en måte. Jeg har vært gutten med gullbuksene i en fem-seks år snart. Men det tar vel slutt en gang, sier forfatteren.

Spent på hva Petterson kommer med nå? Her leser han fra sin kommende bok:

JURYMEDLEM: Trude Marstein ringte feil person. FOTO: SCANPIX
JURYMEDLEM: Trude Marstein ringte feil person. FOTO: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer