Kaizers Orchestra - turnéstart i Stavanger

Gå ta banen!

Kaizers Orchestra spilte som om de ikke har gjort annet de siste ti åra.

ELEKTRISK STEMNING: At Kaizers Orchestra tente publikum i Zetlist-salen i Stavanger konserthus fredag kveld er en underdrivelse. Alle foto: Carina Johansen
ELEKTRISK STEMNING: At Kaizers Orchestra tente publikum i Zetlist-salen i Stavanger konserthus fredag kveld er en underdrivelse. Alle foto: Carina Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONSERT: Ok, de har oss fra første stund - fra Helge Risas første anslag på orgelet, fra første tekstlinje fra vokalist Janove Ottesen. Kaizers Orchestra er definitivt tilbake! Snakk om å ha kontroll på kontinentet! På Stavanger, Jæren, Norge, Europa!

Kaizers Orchestra - «Dine gamle dager er nå»-turneen

Hvor: Zetlist, Stavanger konserthus
Tilskuere: 2064 (utsolgt)

«Ompa til Kaizers dør.»
Se alle anmeldelser

Aller først noen tørre fakta, som fansen forlengst har smertelig erfart, og da særlig de som ikke fikk billett til den lenge etterlengtede gjenforeningen etter ti års fravær: 56 konserter ble utsolgt på 14 minutter. 82.000 publikummere i fire norske byer skal høre dem fram til 23. desember.

Tallet er 14

Det er forresten noe med tallet 14. De spiller 14 konserter i hver by - og neste år skal de spille 14 konserter i Europa. Hvor de skal spille må fansen finne ut. Det høres ut som et Kaizers-grep!

Et annet grep er Kaizers United-skjerfet som deles ut til samtlige publikummere under de to første konsertene. Hele salen vifter med det under «I ett med verden». Symbolsk nok, i ei tid som rystes av krig og elendighet. Kaizers-fansen står ihvertfall sammen.

STARTET BANDET: Geir Zahl og Janove Ottesen startet Kaizers Orchestra i Bergen i 2000, men kommer begge fra Jæren.
STARTET BANDET: Geir Zahl og Janove Ottesen startet Kaizers Orchestra i Bergen i 2000, men kommer begge fra Jæren. Vis mer

Og - ingen var i tvil om hvor de første konsertene skal spilles - på hjemmebane. Festen fortsetter i Oslo, Trondheim og Bergen - ti år etter bandets siste album og turné - dokumentert på albumet og dvd-en «En aften i Operaen» (2013).

Pene i tøyet

Scenen er kledd og lyssatt til kabaret. Lyden av helikopter og sirener høres. Inn kommer Helge Risa, han med gassmaska, aleine med en koffert. Åpner og lukker den. Setter seg bak orgelet.

Mystisk, som Kaizers skal være. Resten av bandet, pene i tøyet, kommer inn og hilser. Mottakelsen er mildt sagt god. Uvanlig god. Og jakkene forsvinner etter hvert.

«Ska spela live»

De starter med selve kjenningsmelodien. «Ompa til du dør» er også tittelen på deres første album fra 2001, som endte med å selge tett oppunder 100.000 eksemplarer. Førsteopplaget var på 3000.

SJEFEN: Janove Ottesen holdt ikke noe tilbake, bortsett fra jakka.
SJEFEN: Janove Ottesen holdt ikke noe tilbake, bortsett fra jakka. Vis mer

I november samme år spilte bandet for drøyt 200 publikummere på et utsolgt So What! i Oslo. Det var da Janove Ottesen sa: - Gud vil ikkje at me ska øva. Han vil at me ska spela live!

Nå har de vært pent nødt til å øve. Lenge, rettere sagt ei uke hver måned de siste åtte månedene. For - forventningene til comebacket kan ikke bli høyere. Nå må de levere. Holder det fortsatt?

Nostalgi

Selvføgelig holder det. Først og fremst er dette deilig nostalgi og pur glede over at de er tilbake. Det er en happening. Men du får ingen overraskelser. De har jo tross alt bare gitt ut to nye låter på ti år - og de kom i år, i forkant av konsertene. Likevel kommer dette til å bli en triumfferd for bandet fra Jæren som riktignok ble startet i Bergen. I år 2000.

I starten kalte de seg sjøl «et kantete undergrunnsskrangleband». Det er ikke mye undergrunn igjen, for å si det sånn - dette sære bandet som slår på oljefat og synger skrudde og litt mystiske sanger på dialekt (jærsk), inspirert av Tom Waits, Kurt Weill og Einstürzende Neubauten, punk, østeuropeisk folkemusikk, kabaretrock og «ompamusikk».

Rått

Fire av medlemmene spilte i Blod, snått & juling og Gnom da de ville etablere et band med et råere og mer energisk uttrykk. Det ble Kaizers Orchestra.

Og rått er det blitt, så det drønner i de berømte oljefatene, sjøl om det også blir noen hvileskjær. Det er ikke alle låtene som sitter like godt. Andrelåten «Bøn fra helvete» stanger litt, og den nyeste, «Kaleidoskophimmel», er ikke blant bandets beste. At Janove ikke alltid synger reint setter vi derimot på sjarmkvoten.

Gjennom 150 minutter får vi servert et tverrsnitt av karrieren, som endte med åtte studioalbum fra 2001 til 2012, og fram til årets to singler. «Kontroll på kontinentet», som åpner debutalbumet, er et høydepunkt. Det samme er «Maestro» og en tilbakelent «Die Polizei» helt på tampen. Blir det et nytt album? Det vet bare Kaizers og noen til, men det skulle ikke forundre meg.

HOLDER MASKA: Helge Risa er pent nødt til å holde maska, sjøl om han tar noen pustepauser underveis.
HOLDER MASKA: Helge Risa er pent nødt til å holde maska, sjøl om han tar noen pustepauser underveis. Vis mer

Sverger til klubber

De kunne valgt å kjøre et par stadionkonserter eller to og blitt ferdig med det. De kunne tatt «en Håkan Hellström», som fylte Ullevi i Göteborg fire ganger i fjor, men det passer ikke Kaizers. I stedet spiller de på klubber som tar opptil 2000 publikummere.

All ære til dem for det. Det vitner om et band som tar sine fans på alvor og vil møte dem der de kan se dem i øynene. Det er klart det blir en helt spesiell opplevelse for et uvanlig entusiastisk publikum som kan alle sangene og gjerne «hjelper til». Allsangen runger i Zetlitz-salen, og publikum vil ikke gi slipp på heltene sjøl etter snaut to og en halv time.

55 konserter står igjen før Europa får besøk.Gir de like mye hver kveld blir det nok en uvanlig fredelig jul for gjengen på seks.

PÅ MED MASKA: Enkelte av publikummerne var godt utrustet for kvelden, som en liten hyllest til Helge «Omen Kaizer» Risa.
PÅ MED MASKA: Enkelte av publikummerne var godt utrustet for kvelden, som en liten hyllest til Helge «Omen Kaizer» Risa. Vis mer
FANGER PUBLIKUM: Janove Ottesen har publikum i sin hule hånd, for å ty til en velbrukt klisje.
FANGER PUBLIKUM: Janove Ottesen har publikum i sin hule hånd, for å ty til en velbrukt klisje. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer