Han som fikk grunnlovsbygda til å synge, gråte og juble:

«Gå Tormod, du måste vinna!»

I morgen og tre uker framover: Vinter-OL. Noen nye helter? Neppe. Her om min evige mester.

GULL-TORMOD: Tormod Knutsen fra Eidsvold Værks Skiklub på vei mot olympisk gullmedalje i kombinert i Innsbruck i 1964. På vei mot å bli den store lokale helten. Foto: NTB Scanpix
GULL-TORMOD: Tormod Knutsen fra Eidsvold Værks Skiklub på vei mot olympisk gullmedalje i kombinert i Innsbruck i 1964. På vei mot å bli den store lokale helten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Du øker forspranget på Thoma, du holder Gusakov! Denne setningen ble ropt et par ganger vinteren 1964. Jeg husker det ikke, ettersom jeg var seks år, men jeg vet at han det ble ropt til, han økte forspranget til Thoma. At han også holdt unna for russeren Gusakov. Helt sant.

Hvilket år? 1964? Det er så lenge siden at bare det å skrive ned tallet gjør at alle under 51 år blar sukkende forbi. Eller tar nok en veldig fin selfie. Eller stirrer ut i løse lufta fordi kanskje det er nok om gamle dager. Tja. Men, nei. Ikke helt, for denne delikate saken handler ikke om mytiske og historiske hendelser vi kan liste opp via Wikipedia, som at Roald Dahl dette året kom ut med «Charlie og sjokoladefabrikken», mer om den fordømte Vietnamkrigen eller at vi begynte i førsteklasse på Råholt barneskole aka Likkista, men dette handler om det året fikk vi en evig helt.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer